Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 10:24

Διαψεύδονται τα περί νέων προσφυγών στο μηχανισμό

Δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη για να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, διέψευσαν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας αλλά και η Κομισιόν. Απορρίπτει κάθε σενάριο προσφυγής σε βοήθεια και η Ισπανία.

Η Πορτογαλία δεν δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει να ασκούνται ανάλογες πιέσεις προς την Πορτογαλία και εκτιμά ότι η χώρα έχει λάβει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

«Εκ των όσων γνωρίζω, δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες με την Πορτογαλία με στόχο την άσκηση πιέσεων για λήψη βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμαντέου Αλφατάζ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από την Ιρλανδίας, η οποία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

«Η Πορτογαλία έχει εγκρίνει έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό για το 2001, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Πορτογαλία είναι διαφορετική και ο τραπεζικός της κλάδος είναι σχετικά υγιής», επισήμανε.

Τις φήμες αυτές διέψευσε και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αναφερόμενο σε συγκεκριμένο δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, το οποίο υποστηρίζει ότι τα κράτη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ πιέζουν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να μην χρειαστεί να κάνει το ίδιο και η Ισπανία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίας υπογράμμισε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την εν λόγω άποψη και ότι δεν ασκούνται πιέσεις στην Πορτογαλία. «Η άσκηση πιέσεων δεν είναι ένας μηχανισμός που προβλέπεται από την ασπίδα διάσωσης της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times Deutschland, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Παρά το ότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους», σημειώνει η εφημερίδα, που δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή για όσα γράφει.

Η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία έχει ως στόχο να αποφευχθεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ισπανία. «Εάν η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το σχέδιο βοήθειας, αυτό θα είναι επωφελές για την Ισπανία», ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, ο οποίος θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από 7,3% του ΑΕΠ φέτος σε 4,6% στα τέλη του 2011 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902632 .

Την εκτίμηση ότι «η υιοθέτηση του προϋπολογισμού θα επιτρέψει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών» έκανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, μιλώντας με ξένους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει μια δουλειά να κάνει και αυτή η δουλειά αφορά στον ταχύ καθορισμό μιας στρατηγικής, που θα επιτρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ, δεν θα υποστηρίζει καμία 'σπέκουλα' και θα καθορίζει ένα σίγουρο δρόμο υπεράσπισης του ενιαίου νομίσματος».

Απορρίπτει κάθε σενάριο προσφυγής σε βοήθεια ο Θαπατέρο

Το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στο μηχανισμό στήριξης απέκλεισε σήμερα κατηγορηματικά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

Μιλώντας στον καταλανικό ραδιοσταθμό RAC1, ο Θαπατέρο διαβεβαίωσε ότι «αυτοί που στοιχηματίζουν κατά της Ισπανίας θα διαψευσθούν». «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος κυρίως το χαμηλό επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας, ο Θαπατέρο υπογράμμισε ότι βασίζει την πεποίθησή του αυτή «όχι σε προσωπική του επιθυμία, αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα».

Νέο ρεκόρ των spreads σε Ισπανία, Ιρλανδία

Την ίδια στιγμή, υπό το βάρος των ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση ισπανικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ενισχυόταν νωρίτερα στις 266 μονάδες βάσης από περίπου 256 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.

«Η αγορά έχει εστιάσει περισσότερο στην Ισπανία παρά στην Πορτογαλία, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πρόσβαση της Πορτογαλίας σε χρηματοδότηση είναι αναπόφευκτη», παρατηρεί αναλυτής της RIA Capital Markets. «Περιμένουν το επόμενο θύμα και η πορεία των ισπανικών ομολόγων αποτελεί σημάδι μετάδοσης (της κρίσης), αν και πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για την Ισπανία είναι υπερβολικές.»

Νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα και το spread των ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών στον απόηχο δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι κύριοι ομολογιούχοι θα μοιραστούν το κόστος διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών.

«Υπήρξε φημολογία στον ιρλανδικό Τύπο ότι υπάρχει κίνδυνος αναδιάρθρωσης των κρατικών ομολόγων, που αν επαληθευτεί θα αποτελέσει μεγάλο ρίσκο», σχολίασε αναλυτής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.

Το spread των ιρλανδικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε στις 491 μονάδες βάσης από περίπου 476 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.

Reuters: Την Κυριακή η συμφωνία για τη στήριξη της Ιρλανδίας

Όσον αφορά στην Ιρλανδία, σύμφωνα με πηγές από την ευρωζώνη τις οποίες επικαλείται το Reuters, η συμφωνία για το πακέτο βοήθειας των 85 δισ. ευρώ από Ε.Ε./ΔΝΤ ενδεχομένως να ανακοινωθεί την Κυριακή.

«Είναι αρκετά πιθανό ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Κυριακή», ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με το Δουβλίνο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και δεύτερη πηγή από την Ε.Ε.

Από το ποσό των 85 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ιρλανδία, τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη των εγχώριων τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. θα διατεθούν για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της κυβέρνησης, αποκάλυψε άλλη πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει στην λήψη μίας απόφασης για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας «ώστε να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές και να τερματισθεί η υπερβολική φημολογία».

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Αλταφάζ απέφυγε να απαντήσει αν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup, λέγοντας ότι οι συζητήσεις για τη βοήθεια που θα λάβει το Δουβλίνο συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα αποφασιστεί το συνολικό ποσό των δανείων που θα του χορηγηθούν.