Νέα 48ωτη απεργία, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από παραγωγούς και άλλους παράγοντες της νησιωτικής οικονομίας. Εκκληση του αρμόδιου υπουργού Γ. Διαμαντίδη προς ναυτεργάτες και ακτοπλόους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Νέα 48ωτη απεργία, μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και άλλους παράγοντες της νησιωτικής οικονομίας.
Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.
Η ΠΝΟ, στην οποία στρέφει τα βέλη της και μερίδα παραγωγών της Κρήτης, τα προϊόντα των οποίων παραμένουν στα λιμάνια, αναφερόμενη στους νησιώτες και επιβάτες, υποστηρίζει ότι, για την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες.
Παρέμβαση Γ. Διαμαντίδη για την απεργία
Με παρέμβασή του, ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης απηύθυνε έκκληση σε ναυτεργάτες και ακτοπλόους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν σήμερα κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτή», δήλωσε ο υπουργός, σημειώντας πως η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της προς κάθε κατεύθυνση, όπου παρατηρείται καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων.
«Η απεργία αποτελεί αναμφισβήτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Διαμαντίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες εκ του νόμου, όπως με σημερινή επιστολή του επισήμανε προς την ΠΝΟ προκειμένου να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο υπουργός, θα διασφαλισθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, των επιχειρήσεων στο επιχειρείν, αλλά και το δημόσιο συμφέρον παράλληλα με την προστασία της εθνικής οικονομίας.
«Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προστατέψει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται», δήλωσε ο κ. Διαμαντίδης και κατέληξε:
«Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και να είστε βέβαιοι πως θα το πράξουμε».
ΚΚΕ: «Απειλές και συκοφαντίες» εναντίον των ναυτεργατών
Για «απειλές, τρομοκρατία και συκοφαντίες» που εξαπολύουν, όπως τονίζει, οι εφοπλιστές σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών, με τη στήριξη της κυβέρνησης και της ΝΔ, κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να τις καταδικάσουν.
«Καλεί ιδιαίτερα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά της Κρήτης να μην παρασυρθεί από τη προπαγάνδα των μεγαλοεξαγωγέων, που με ψέματα και μίσος στρέφονται κατά των απεργών ναυτεργατών. Να απομονώσει τις δράσεις τους που αξιοποιεί η κυβέρνηση», τονίζει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως αυτοί είναι στην ίδια πλευρά με τους εφοπλιστές και στηρίζουν τα ανεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα γιατί υπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Ντ. Μπακογιάννη: Κυβέρνηση και συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στους συνδικαλιστές, για τη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ, επιρρίπτει από την πλευρά της η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη.
«Μια μικρή ομάδα κομματικών συνδικαλιστών αποφάσισε να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Κρήτης και των άλλων νησιών. Για δέκα μέρες τα λιμάνια της χώρας θα παραμένουν κλειστά», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.
«Οι συνδικαλιστικές πρακτικές και η κυβερνητική απραξία έχουν σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες τόνοι προϊόντων να σαπίζουν στα λιμάνια, οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, η οικονομική ζωή των νησιών να έχει παραλύσει εντελώς», υπογραμμίζει και καλεί κυβέρνηση και συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.