Συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώνεται σήμερα στην ΕΕ προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1¾% το 2010-11 και κατά περίπου 2% το 2012.
Συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώνεται σήμερα στην ΕΕ προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1¾% το 2010-11 και κατά περίπου 2% το 2012.
«Οι μέχρι τώρα καλύτερες από τις προσδοκώμενες επιδόσεις φέτος συνηγορούν υπέρ της σημαντικής προς τα άνω αναθεώρησης της ετήσιας ανάπτυξης το 2010 σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις», υπογραμμίζει στην έκθεσή της.
Ωστόσο, με ένα παγκόσμιο περιβάλλον που γίνεται πιο ευνοϊκό και με την έλευση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η δραστηριότητα αναμένεται ότι θα μετριαστεί προς το τέλος του έτους και κατά το 2011, αλλά θα ανακάμψει και πάλι το 2012 βασιζόμενη στην αύξηση της ιδιωτικής ζήτησης.
Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 9% περίπου το 2012, ενώ το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 4¼% περίπου του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν εκτιμά πάντως ότι οι εξελίξεις στα κράτη μέλη θα παραμείνουν ανομοιογενείς. «Ενώ η ανάκαμψη αρχίζει να λαμβάνει γενικό χαρακτήρα, η πρόοδος στα κράτη μέλη παραμένει ανομοιογενής, με την ανάκαμψη να προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί με σχετικά ταχύ ρυθμό σε μερικά από αυτά, αλλά να υστερεί σε άλλα. Αυτό αντικατοπτρίζει τις διαφορές στην κλίμακα των προβλημάτων προσαρμογής στις οικονομίες και τη συνεχιζόμενη επανεξισορρόπηση εντός της ΕΕ και της περιοχής του ευρώ», αναφέρει στην έκθεσή της.
«Διαφαίνεται η οικονομική ανάκαμψη. Με ενθαρρύνει η προοπτική ότι η απασχόληση προβλέπεται επιτέλους ότι θα βελτιωθεί το προσεχές έτος στην Ευρώπη. Τα δημόσια ελλείμματα αρχίζουν να μειώνονται χάρη στα ληφθέντα μέτρα εξυγίανσης και στην ανάκαμψη της ανάπτυξης. Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή είναι ανομοιογενής, και πολλά κράτη μέλη διανύουν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής», δήλωσε ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Η αποφασιστική συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ταχείας εφαρμογής πολιτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης έχουν καίρια σημασία για τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. Οι αναταράξεις στις αγορές δημόσιου χρέους υπογραμμίζουν την ανάγκη για στιβαρή πολιτική δράση», πρόσθεσε.