Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Επανήλθε η αισιοδοξία στη Ν.Υ.

ΕΥΟΙΩΝΕΣ εκτιμήσεις για την κερδοφορία εισηγμένων εταιρειών βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street και επανέφεραν τις μετοχικές τιμές σε ανοδική τροχιά, έπειτα από αρκετές ημέρες πτώσης. Χρηματιστές τόνισαν πως αρκετοί επαγγελματίες επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν επιλεγμένους τίτλους σε ελκυστικές τιμές μετά από επτά ημέρες απωλειών.

Από την πλευρά τους, εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως το χρηματιστήριο μπορεί να ενισχυθεί κατά 100 μονάδες τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ θεωρούν πως η αλλαγή του οικονομικού επιτελείου στον Λευκό Οίκο θα αργήσει να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά.

Τουλάχιστον, μέχρις ότου το νέο επιτελείο κάνει τις πρώτες του δηλώσεις για την οικονομία. Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη και δεν επηρέασε τη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 100,85 μονάδες, ποσοστό 1,19%, φθάνοντας στις 8.574,26 μονάδες. Με άνοδο 23,62 μονάδων, ποσοστό 1,73% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.390,76 μονάδες.

Η θετική εικόνα που παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βοήθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να απομακρυνθούν από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 30 ημερών και να ξεπεράσουν αλώβητα τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε η Nokia για τις πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,32% και 1,09%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται περίπου 12% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμιση ετών στα οποία υποχώρησε προσωρινά στις 10 Οκτωβρίου. Ο δείκτης, πάντως, βρίσκεται 8% κάτω από πρόσφατα υψίπεδά του.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία για τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος τον Δεκέμβριο έθεσαν ξανά υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αν και αναλυτές πιστεύουν πως η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nokia (-3,4%), Ericsson (-2,4%), Alcatel (-3,1%), Cable & Wireless (-14%), BAE Systems (-8,4%), Thomson (-5%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε συνεχίσει την «κατρακύλα» κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδων που με πολύ κόπο είχε κατακτήσει πριν από δύο εβδομάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ