Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας από την πλευρά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.
Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της Νησιωτικής Ελλάδας με την Ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο υπουργείο τον γγ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.
«Η αδιαλλαξία των δύο πλευρών που οδήγησε σε προγραμματισμένο ναυάγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαμεσολαβώντας επανειλλημένα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.
«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στη δημόσια υγεία εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμευτικό υλικό και αφετέρου να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας για να ταφούν», σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης.
Πρόσθεσε ότι «η καταστροφική βάση της παραγωγής των νησιών μας, η νέκρωση κάθε ακτοπλοϊκή συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας δεν φαίνεται να ήταν ικανά να αποτρέψουν τους εμπλεκόμενους να συζητήσουν και να βρουν μια αποδεκτά κοινή λύση», ενώ υπογράμμισε ότι «η κοινωνική αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών και η επαπειλούμενη σύγκρουση των απεργών, με τις θιγόμενες και παραγωγικές τάξεις, είναι πλέον ορατή».
Εμμένει στην απεργία η ΠΝΟ
Την απόφασή της να συνεχίσει κανονικά έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12 την απεργία, την οποία είχε αποφασίσει μετά την άκαρπη συνάντηση στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, ανακοίνωσε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου «Κρήτη», αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη για πολιτική κινητοποίηση.
Από την πλευρά της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας εξέφρασε τη θλίψη της που για μία ακόμη φορά «η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις στρεφόμενη αποκλειστικά κατά των ταξιδιωτών, των νησιωτών, των παραγωγών και των επιχειρηματιών των νησιών μας, που βλέπουν να χάνονται περιουσίες στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ελληνική οικονομία».
«Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του Υπουργού ΘΥΝΑΛ κ. Ι. Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΝ.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ στον Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες.
Επιπλέον, οι δήμαρχοι Άνδρου, Τήνου και Σαντορίνης μετέβησαν στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των ναυτεργατών.
ΝΔ: Υπεύθυνη για το αδιέξοδο της Ναυτιλίας η κυβέρνηση
Βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και του κ. Διαμαντίδη εκτόξευσε η ΝΔ.
«Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν ''εργατοπατέρας'' Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Υποστήριξε ότι «υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, ότι «προκάλεσε το γενικότερο αδιέξοδο της Ναυτιλίας και το αλαλούμ στην ακτοπλοΐα και κανένας άλλος».
Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως ''αυταρχική ενέργεια''».
«Αν αυτό δεν είναι ''θέατρο του παραλόγου'', τότε τι είναι; Απορούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η κοροϊδία και αν κατανοούν τη σημασία του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο, προφανώς, μεθοδευμένα αποδομούν», κατέληξε.
ΚΚΕ: Κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού
Για επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών κάνει λόγο το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως κλιμακώνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός.
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν ότι είναι αδίστακτοι στα μέσα και τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους την πολιτική που προστατεύει την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλίων».
Καταλήγοντας καλεί τους εργαζομένους να καταδικάσουν αυτόν τον αυταρχισμό, όπως αναφέρει, και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ).
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο πραξικόπημα
«Η κυβέρνηση ντύθηκε στο "χακί" και με ένα νέο "πραξικόπημα" κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με "στρατιωτικού" τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Υποστήριξε μάλιστα πως «ανομολόγητος αλλά προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να φέρει στο προσκήνιο τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας στην "κινεζοποίηση" τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».
Καταλήγοντας κάλεσε τον κόσμο της εργασίας σε ένα μεγάλο ενιαίο ταξικό μέτωπο κατά «του κυβερνητικού αυταρχισμού».