Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 10:35

Στο 17,4% το μερίδιο της Credit Agricole στην Credit Lyonnais

H Credit Agricole αύξησε το μερίδιό της στην Credit Lyonnais S.A. εντείνοντας τις προβλέψεις ότι ένας «πόλεμος» είναι αναπόφευκτος για την απόκτηση του ελέγχου της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, η Credit Agricole αύξησε το μερίδιό της στο 17,4% από 12,2% που κατείχε στην Credit Lyonnais, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η BNP Paribas, η οποία κατέχει το 16,2% ζήτησε τη Δευτέρα την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών για την αύξηση του μεριδίου της στη Lyonnais τουλάχιστον κατά 20%.

Ο «πόλεμος» για την ηλικίας 139 ετών Credit Lyonnais είναι ο μεγαλύτερος που έγινε ποτέ στον τραπεζικό κλάδο της Γαλλίας, τη στιγμή που η BNP Paribas, η μεγαλύτερη δανείστρια τράπεζα της χώρας, άρχισε τις προσπάθειες για την απόκτηση της Societe Generale S.A. το 1999.

Με την εξαγορά της Credit Lyonnais, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία φθάνει τα 18,7 δισ. ευρώ (18,9 δισ. δολ.) η BNP Paribas ή η Credit Agricole θα αποκτήσει επιπλέον έξι εκατ. πελάτες και περισσότερα από 1.800 υποκαταστήματα στην τρίτη σε μέγεθος αγορά της Ευρώπης.

Η Credit Agricole, η δεύτερη σε μέγεθος γαλλική τράπεζα, έχει σχεδόν διπλασιάσει από τις 23 Νοεμβρίου το μερίδιό της μετά από την αποτυχία της να αποκτήσει το 10,9% της τράπεζας που κατέχει το κράτος στην Credit Lyonnais. Η BNP Paribas απέκτησε το μερίδιο αντί του ποσού των περίπου 2,2 δισ. ευρώ ή 58 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές της Credit Lyonnais έκλεισαν χθες κατά 25 σεντς χαμηλότερα φθάνοντας στα 53,60 ευρώ η μία.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Credit Lyonnais έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει αργά σήμερα.

Μείωση του κόστους

Η BNP Paribas, στην περίπτωση που επιτύχει τελικά να αποκτήσει τον έλεγχο της Credit Lyonnais θα μειώσει περίπου κατά δύο φορές το κόστος της σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της Credit Agricole, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της Schroder Salomon Smith Barney, ενώ η BNP Paribas και η Credit Lyonnais μαζί θα εξοικονομούν ετησίως προ φόρων κόστος ύψους 1,11 δισ. ευρώ. Mε την εξαγορά της δεύτερης από την Credit Agricole υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση θα είναι ύψους 612 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακόμη, οι μέτοχοι της Credit Lyonnais ενδέχεται να προτιμούν μία προσφορά από την Credit Agricole, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα κεφάλαια, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα από τις συναλλαγές σε επίπεδο καταναλωτών στη Γαλλία είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας και της Ισπανίας ανά υποκατάστημα τράπεζας.

Στη Γαλλία αντιστοιχούσαν 411 υποκαταστήματα τραπεζών ανά ένα εκατ. κατοίκους το 1999 έναντι 674 στη Γερμανία και 989 στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Credit Agricole, της οποίας ηγείται ο Jean Laurent, κατέχει το 22% του μεριδίου της αγοράς και η BNP Paribas, με επικεφαλής τον Michel Pebereau κατέχει το 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας.

Ενα πακέτο 11,7 εκατ. μετοχών της Credit Lyonnais, που αντιπροσωπεύουν το 3,3% των μετοχών άλλαξαν χέρια την Παρασκευή στα 56 ευρώ η μία, ανακοινώθηκε από το Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Ολοι οι μέτοχοι πρέπει να ενημερώσουν της Credit Lyonnais σε χρονικό διάστημα πέντε συνεδριάσεων εάν θα αγοράσουν ή εάν θα πουλήσουν μετοχές σε ποσοστό υψηλότερο από το 0,5%, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Από τις 23 Νοεμβρίου, όταν η γαλλική κυβέρνηση πούλησε το εναπομείναν 10,9% στην BNP Paribas, η Credit Lyonnais ανακοίνωσε τις αλλαγές, προκειμένου να είναι όσο πιο διάφανη γίνεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Alain Berry.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ