Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 11:50

«Βροχή» αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων από ιδιώτες και μικρούς επιχειρηματίες που σπεύδουν να επωφεληθούν από τα ελκυστικά τιμολόγια πώλησης της ενέργειας στη ΔΕΗ.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων από ιδιώτες και μικρούς επιχειρηματίες που σπεύδουν να επωφεληθούν από τα ελκυστικά τιμολόγια πώλησης της ενέργειας στη ΔΕΗ.

Το τελευταίο τρίμηνο (Αύγουστο με Οκτώβριο) κατατέθηκαν 1500 αιτήσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ, όσες είχαν κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος.

Συνολικά έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ 3.000 αιτήσεις, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 25,4 μεγαβάτ. Παράλληλα, ήδη έχουν υλοποιηθεί 464 αιτήσεις και λειτουργούν στις στέγες φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 3,7 μεγαβάτ.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα, βεράντες, στέγες χώρων στάθμευσης κλπ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή έδρα πολύ μικρών επιχειρήσεων (όσες απασχολούν έως δέκα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ).

Το βασικότερο δέλεαρ για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Από το 2012 και μετά η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5 % ετησίως.

Όπως προκύπτει από υπολογισμούς του Συνδέσμου των Εταιριών Φωτοβολταϊκών η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών ανά κιλοβάτ, ανάλογα με την περιοχή (στο Νότο η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη, άρα και η απόδοση υψηλότερη) και τον προσανατολισμό (η βέλτιστη απόδοση προκύπτει από τα πάνελ που «βλέπουν» προς το Νότο), κυμαίνεται από 1.100 έως 1.500 κιλοβατώρες το χρόνο. Με τιμή πώλησης 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα το έσοδο κυμαίνεται δηλαδή από 600 ως 820 ευρώ το χρόνο.

Για συστήματα επομένως 10 κιλοβάτ, που είναι το όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα έσοδα είναι δεκαπλάσια, από 6.000 ως 8.200 ευρώ. Ο χώρος που χρειάζεται στην ταράτσα για την εγκατάσταση είναι 10 - 15 τετραγωνικά ανά κιλοβάτ, ενώ το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4.500 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Σημειώνεται ότι πολλές τράπεζες έχουν διαμορφώσει ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκταμιεύσουν το σύνολο της δαπάνης επένδυσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ