Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 12:53

Θαπατέρο: Δεν θα χρειαστεί προσφυγή στο μηχανισμό

Στα 4,1 εκατομμύρια ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ισπανία το Νοέμβριο, αυξημένοι κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης της χώρας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός διέψευσε εκ νέου σήμερα τις φήμες περί προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.

Διέψευσε εκ νέου ο Ισπανός πρωθυπουργός τις φήμες που θέλουν τη χώρα του να καταφεύγει στη βοήθεια των ΕΕ–ΔΝΤ, σημειώνοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο επεσήμανε ακόμη την ανάγκη μιας «πολύ πιο ολοκληρωμένης δημοσιονομικής πολιτικής» για την Ευρωζώνη.

Η πορεία ισχυροποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο Θαπατέρο και συμπλήρωσε ότι το ύψος των κεφαλαίων που η Ισπανία χρειάστηκε να εισφέρει στο τραπεζικό της σύστημα ήταν το χαμηλότερο έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρωζώνη.

«Ήταν μόνον 1% του ΑΕΠ ήτοι 11 δισ. ευρώ. Λιγότερα από ό,τι η Γερμανία, λιγότερα από ό,τι η Γαλλία και φυσικά λιγότερα από ό,τι η Βρετανία, ώστε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να έχουν το απαραίτητο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Υποστήριξε τέλος ότι «οι ισπανικές τράπεζες μειώνουν τη χρηματοδοτική τους εξάρτησή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αποκτούν εκ νέου πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά».

Εκτινάχθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία 3ετών ομολόγων

Η Ισπανία άντλησε σήμερα το ποσό των 2,468 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων τριετούς διάρκειας, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται ωστόσο σε 3,717% από 2,527% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Αύξηση των ανέργων το Νοέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Απασχόλησης, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 0,6%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 4,1 εκατομμύρια.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 19,8%, βάσει έκθεσης της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters