Τις επισημάνσεις του, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελλών Εταιριών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).
Τις επισημάνσεις του, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελλών Εταιριών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).
Συγκεκριμένα:
1.Προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε επιλεκτική αντιμετώπιση από την Ε.Κ. που προστάτευσε κάποιες Τράπεζες, οι οποίες είχαν κυρίως συμμετάσχει σε αυτές συναλλαγές, είτε οι ίδιες, είτε μέσω των θυγατρικών τους χρημ/κών εταιριών. Δικαιώνονται πλήρως οι θέσεις του ΣΜΕΧΑ που επικαλείται από χρόνια το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη της ίσης εφαρμογής των νόμων από τις εποπτικές αρχές έναντι όλων των εποπτευόμενων .
2. Από την εξέταση της υπόθεσης των ομολόγων προέκυψε η ύπαρξη ενός μεγάλου θεσμικού κενού. Όπως φαίνεται από τα πορίσματα που εκδόθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να δρα ανεξέλεγκτος και ανέλεγκτος και να φανερώνει ή να αποκρύπτει στοιχεία ακόμη και από τους στενούς του συνεργάτες ανάλογα με την κρίση του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως και η Επιτροπή δεν είναι ανεξάρτητος. Ο στενός εναγκαλισμός με την εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να φέρει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα, όπως και επιβεβαιώνεται στο πόρισμα .
3.Επιβεβαιώνεται επίσης πως η μη συμμετοχή του ΣΜΕΧΑ, όπως και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών στο Δ.Σ. της Ε.Κ. είναι επιζήμια για την ελληνική αγορά και δεν προσφέρει ούτε σε διαφάνεια, ούτε σε ανάπτυξη. Τίθεται θέμα πραγματικής εποπτείας και σύνδεσμοι όπως ο ΣΜΕΧΑ, που αποδεδειγμένα έχει δείξει το ανεξάρτητο ενδιαφέρον του για το καλό όλης της αγοράς θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή σκανδάλων ή/και αντιαναπτυξιακών διατάξεων, συμμετέχοντας στα διοικητικά συμβούλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΧΑΕ.
4. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μόνο δύο ιδιωτικές χρηματιστηριακές (μια ελληνική και μια κυπριακή) είχαν συμμετοχή σε δύο δομημένα και τα χρήματα επεστράφησαν στα ταμεία, έναντι των Τραπεζών και των θυγατρικών τους που είχαν συμμετοχή σε 6 δομημένα. Καταρρίπτεται πανηγυρικά η ρήση του τότε Υπουργού Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη, για «αδαείς Διοικήσεις και άπληστους χρηματιστές».