Φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις φέρνει, μεταξύ άλλων ο νέος επενδυτικός νόμος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Την Τρίτη κατατίθεται στο υπουργικό, ενεργοποιείται το α' τρίμηνο του 2011.
Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο ο νέος επενδυτικός νόμος και το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα ενεργοποιηθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μιλώντας στο συνέδριο CEO SUMMIT «Βιώσιμη Ελπίδα. Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντάς το», ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι ο νόμος θα είναι λειτουργικός και θα συνδυάζει μια σειρά ενισχύσεων όπως οι φοροαπαλλαγές, τα χαμηλότοκα δάνεια και οι επιχορηγήσεις του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός.
Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος θα εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
Στο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, περιλαμβάνονται ακόμη:
-Ο διπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.
-Η ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
-Η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τέλος ότι μόνο αν βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για τη χώρα.
Στοχευμένη επιδότηση ενισχύσεων
Όπως γράφει εξάλλου η Ναυτεμπορική, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, θα είναι προσαρμοσμένος στον κανόνα που θέλει την κατάργηση των οριζόντιων ενισχύσεων για το σύνολο των εκπροσώπων κάθε κλάδου, ενώ θα προβλέπει τη στοχευμένη επιδότηση ενισχύσεων.
Για παράδειγμα, δεν θα υπάρχουν πια ενισχύσεις για επενδύσεις στον τουριστικό, τον εμπορικό ή το μεταποιητικό τομέα σε οριζόντια βάση, με βάση κάποιο κατάλογο κάποιων επιλέξιμων δαπανών. Επιδότηση θα υπάρχει μόνο για τουριστικές, εμπορικές ή μεταποιητικές μονάδες οι οποίες επενδύουν σε καινοτόμες υπηρεσίες ή σε αλλαγή του καυσίμου για θέρμανση και ψύξη ή σε νέας τεχνολογίας διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων ή στη χρήση νέας τεχνολογίας στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών.
Παράλληλα, οι επιδοτήσεις θα είναι κατ' επιλογή του επενδυτή. Θα μπορούν δηλαδή οι εγκεκριμένες επενδύσεις να επιδοτούνται έως κατά το ένα τρίτο με μετρητά (σε ποσοστό έως 33% από την εγκεκριμένη επιδότηση) και το υπόλοιπο με φορολογικά κίνητρα ή αυξημένες αποσβέσεις για διάρκεια μέχρι και 10 ετών.
Δημιουργία νέου ταμείου εξωστρέφειας
Μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου εξωστρέφειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 για την βελτίωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Το νέο ταμείο που θα ονομάζεται go2 market και θα διαθέτει δημόσιο κεφάλαιο ύψους 70 περίπου εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την μόχλευση πολλαπλασίων κεφαλαίων από την αγορά.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην προκήρυξη προγραμμάτων από την άνοιξη του 2011.
Την Τετάρτη προδημοσιεύεται οδηγός του προγράμματος για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων το οποίο παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση. Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά αποτελεί τον προπομπό του ταμείου εξωστρέφειας, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη Τετάρτη θα παρουσιαστεί η νέα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές. Στόχος, πρόσθεσε, είναι οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ