Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 19:05

JBR Hellas-Horwath: Χαμηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει τα ελληνικά ξενοδοχεία

Εξάρτηση από τους μεγάλους tour operators και χαμηλή κερδοφορία χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με την έρευνα της JBR Hellas–Horwath «Hotel Study 2002», υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ και με την υποστήριξη του Travel Daily News.

Ενώ το ποσοστό της πελατείας των ελληνικών ξενοδοχείων πολυτελείας από tour operators και ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι 45%, στις χαμηλότερες κατηγορίες πλησιάζει το 75%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι περίπου 31% για το σύνολο των μονάδων.

Η μέση τιμή δωματίου είναι χαμηλή (περίπου 25.000 δρχ κατά μέσο όρο) και γίνεται ακόμα χαμηλότερη (κάτω από 15.000 δρχ) αν εξαιρεθεί από το δείγμα η κατηγορία πολυτελείας. Αντίστοιχα ο γενικός μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 33.000 δρχ.

Η συμμετοχή των εργατικών εξόδων στη διαμόρφωση του κόστους είναι ιδιαίτερα υψηλή (39 - 40% επί των εσόδων), ανεξαρτήτως κατηγορίας ή τύπου ξενοδοχείου. Το αντίστοιχο ποσοστό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι 31%, ενώ στα πολυτελείας είναι ακόμα χαμηλότερο (28%).

Το απασχολούμενο προσωπικό στις μονάδες πολυτελείας (0,7 άτομα/δωμάτιο) είναι υπερδιπλάσιο από αυτό στις υπόλοιπες κατηγορίες (0,3). Αντίστοιχα όμως, είναι και σημαντικά μεγαλύτερο το έσοδο ανά εργαζόμενο στις μονάδες πολυτελείας (περισσότερο από 18 εκ. δρχ ανά εργαζόμενο) έναντι των υπολοίπων (λιγότερο από 13 εκ.).

Το Μικτό Λειτουργικό Κέρδος για τις περισσότερες κατηγορίες στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό (μεταξύ 20 και 30%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη υπερβαίνουν το 30% και για ορισμένες κατηγορίες (πολυτελείας και πολύ μεγάλες μονάδες) πλησιάζουν ή και υπερβαίνουν το 40%.