Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Εντυπωσιακά κέρδη στην Ευρώπη

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ χρηματιστήρια κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του Δεκεμβρίου - μέχρι στιγμής - καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τίτλους ασφαλειών και μετοχές της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ Paribas που εμπλέκεται σε εγχώριο πόλεμο εξαγορών.

Η προειδοποίηση, ωστόσο, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αμυντικής εταιρείας BAE Systems για την πορεία των πωλήσεων του ομίλου, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχθηκε ο τομέας τεχνολογίας έβαλαν «φρένο» στην κούρσα των χρηματιστηρίων, με τις μετοχές των Nokia και Infineon να ηγούνται των χαμένων της ημέρας.

Στη Wall Street, η ημέρα πέρασε ήρεμα με τους επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις των σημαντικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ (σήμερα), ενώ θετικές εκτιμήσεις χρηματιστών για την πορεία της Oracle Corp πρόσφεραν στήριγμα στις μετοχές τεχνολογίας. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι πωλήσεις λιανικής του Νοεμβρίου θα αυξηθούν κατά 0,3%, στοιχείο μάλλον ικανοποιητικό για το κλίμα που επικρατεί τελευταία στο χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 14,88 μονάδες, ποσοστό 0,17%, φθάνοντας στις 8.589,14 μονάδες. Με κέρδη 5,83 μονάδων, ποσοστό 0,42%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.396,59 μονάδες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Oracle, Metlife, Electronic Data Systems, Cisco Systems, Microsoft. Η μετοχή της Seagate Technology Inc έχασε το 3,8% της αξίας της στην παρθενική της εμφάνιση στο χρηματιστήριο ένδειξη καθόλου αισιόδοξη για τις προοπτικές των μετοχών τεχνολογίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 1,1% και 1,2%, αντίστοιχα.

Στρατηγικοί αναλυτές, πάντως, δήλωσαν επιφυλακτικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μετοχικών αξιών και εκτιμούν πως οι αγορές θα παραμείνουν υπό πίεση τους προσεχείς δύο με τρεις μήνες χωρίς να προσεγγίσουν τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου.

Οι πιό δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BNP Paribas (+4,6%), Aegon, AXA, Allianz (με κέρδη άνω του 4,5%), Converium (+9,7%), Nokia (-1,2% ανεβάζοντας τις απώλειες σε διάστημα μιας εβδομάδας στο 16%), BAE Systems (-20%), ABB (+9,3%), Beiersdorf (+9,4%).

Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε από το φράγμα των 8.800 μονάδων με την ιαπωνική αγορά να ανησυχεί για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ