Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται για έβδομη ημέρα ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, με τις μετοχές της TDK Corp. και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ να οδηγούν την πτώση, μετά την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, μειώνοντας την αισιοδοξία για τις πωλήσεις εκτός της χώρας.

«Οι επενδυτές που έχουν αγοράσει μετοχές εξαγωγικών εταιρειών ελπίζοντας σε ένα πιο αδύναμο γιεν φαίνεται να απογοητεύονται τώρα», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Honda Motor Co. σημείωναν κέρδη, καθώς επικρατεί έντονη αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγόρασαν περισσότερα αυτοκίνητα.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,3% φθάνοντας στις 8.701,71 μονάδες στη 1:07' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,2% φθάνοντας στις 850,32 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη από τις μετοχές του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,3%, ενώ στην Ταϊβάν ο TWSE υποχωρούσε κατά 0,9%. Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιοχή σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και τη Νέα Ζηλανδία.