Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ύφεση, σημείωσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά και τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα.
Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ύφεση, σημείωσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά και τόνισε επίσης την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, λόγω των δυσμενών συνεπειών που έχουν επιφέρει συνολικά στην αγορά αλλά και σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε επί τάπητος σειρά ζητημάτων σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των φορολογικών αρχών.
Αναλυτικότερα, τα θέματα που έθεσε στον υφυπουργό ήταν τα εξής:
* Η προωθούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και απώλεια θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, μια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 23% σε 22% και από 11% σε 10%), θα ενίσχυε σημαντικά την αγορά, καθώς θα τονώσει την ψυχολογία καταναλωτών και επιχειρηματιών, αποφέροντας τελικά και περισσότερα έσοδα στο κράτος.
* Αναθεώρηση των φόρων πολυτελείας, έπειτα και από αξιολόγηση των εσόδων που έχουν αποφέρει, ειδικά σε δυναμικούς και εξαγωγικούς κλάδους, όπως η αργυροχρυσοχοΐα.
* Ανακαθορισμός του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας 40.000 περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών, που αντιμετωπίζουν τεράστια μείωση των ποσοστών κέρδους τους.
* Επίλυση των ζητημάτων της φορολογικής συμμόρφωσης των Πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, λόγω της ειδικής φύσης της δραστηριότητας τους και την σχεδόν αποκλειστική τους σχέση με τον ΟΠΑΠ.
* Συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με τον ΦΠΑ.
* Σε σχέση με την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και μέριμνες, που θα διευκολύνουν όχι μόνο την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και την αγορά πρώτης παραθεριστικής κατοικίας.
* Η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, δηλαδή η μη φορολόγηση ενός τμήματος των κερδών των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων θα συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων, ανακόπτοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό είναι απαγορευτική.
* Κατάργηση του απαρχαιωμένου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και επιτάχυνση της διαδικασίας Πιστοποίησης των Λογιστών-Φοροτεχνικών.
* Θεσμοθέτηση ειδικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας στις ΔΟΥ, παράλληλης με το ΣΔΟΕ, η οποία θα διεξάγει προληπτικό και συμβουλευτικό έλεγχο στις επιχειρήσεις, και όχι κατασταλτικό, όπως υποδεικνύει και μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (2007). Μια υπηρεσία, δηλαδή, που θα καθοδηγεί και δεν θα τιμωρεί τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
* Επανεξέταση των διατάξεων που θέτουν υποχρεωτικά ως διαμεσολαβητή στις συναλλαγές τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, τέθηκε το ζήτημα της απαγόρευσης αγορών άνω των 1.500 ευρώ με μετρητά (μόνο με επιταγές και πιστωτικές κάρτες), ένα μέτρο το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της αγοράς και θα επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογία του καταναλωτή.
Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε το όριο αυτό να αυξηθεί στα 3.000 ευρώ, όπως ισχύει και στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, Επιπρόσθετα, σημαντικά προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους προκαλεί το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής των μισθών σε τραπεζικό λογαριασμό.
Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την υποχρεωτική καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό μόνο των ασφαλιστικών εισφορών και των διαφόρων κρατήσεων (π.χ. ΦΜΥ) με την αναλυτική κατάσταση του μισθολογίου. Σε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση ενός ιδιαίτερα αυστηρού νόμου, που θα απαγορεύει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων των εργαζομένων (π.χ. χρέη πιστωτικών καρτών, δανείων κλπ) καθώς και ειδικές προβλέψεις για τις προκαταβολές που συνηθέστατα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κλπ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη ΓΣΕΒΕΕ για την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στο Κοινοβούλιο. Αναγνώρισε, επίσης, τα σημαντικά προβλήματα της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία οδηγούν, εκτός των άλλων, και σε άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.
Τέλος, διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Υπουργείου να εξετάσει και να προωθήσει ρυθμίσεις για την επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ και δεσμεύτηκε για την αναθεώρηση του ΕΦΚ στον Καπνό καθώς και την πιο προσεκτική εξέταση των θεμάτων σχετικά με το φόρο πολυτελείας και το καθεστώς συμμόρφωσης των Πρακτορείων ΠΡΟΠΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ