Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 06:53

Aνατίμηση του γιέν

Στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαμορφώθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και των προσπαθειών της Κίνας για περιορισμό της οικονομίας της, τονώνοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαμορφώθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και των προσπαθειών της Κίνας για περιορισμό της οικονομίας της, τονώνοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου καθώς οι υπουργοί από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν σήμερα το πακέτο οικονομικής βοηθείας της Ιρλανδίας, το οποίο ανακοινώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς σημερινό δημοσίευμα στην China Securities Journal ανέφερε ότι το χρονικό διάστημα μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο η Κίνα θα αυξήσει τα επιτόκια. Η ζήτηση για το νόμισμα της Αυστραλίας περιορίστηκε μετά την απόφαση της Reserve Bank of Australia να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το γιέν ανατιμήθηκε στα 82,35 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12:41 μ.μ. στο Τόκιο από 82,66 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα άγγιξε τα 82,34 ανά δολάριο, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Νοεμβρίου. Το γιέν διαμορφώθηκε στα 109,90 ανά ευρώ από 110. Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3347 ανά ευρώ από 1,3308 δολ. χθες, όταν άγγιξε το 1,3442, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Νοεμβρίου.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Didier Reynders, είπε ότι ενδέχεται να αυξηθούν τα διαθέσιμα βοηθείας. Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και η προοπτική της Πορτογαλίας εν μέσω ανησυχιών ότι θα χρειαστεί βοήθεια.

Σήμερα η Βουλή της Ιρλανδίας θα ψηφίσει για τον προϋπολογισμό της ο οποίος πρέπει να εγκριθεί προκειμένου να ενεργοποιηθεί η οικονομική βοήθεια στη χώρα. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιτόρ Κονστάντσιο, θα παραχωρήσει σήμερα στο Παρίσι συνέντευξη Τύπου.

Το ευρώ υποτιμήθηκε 6,9% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάϊο, καθώς η Ιρλανδία απεδέχθη την οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ (113 δισ. δολ.) από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση θα δώσει λεπτομέρειες για τη μείωση των δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ και την αύξηση των φόρων. Το κόμμα του πρωθυπουργού, Μπράϊαν Κάουεν έχει τη μειοψηφία στο κοινοβούλιο και ενδέχεται να δυσκολευτεί να περάσει τον προϋπολογισμό.

Φέτος το ευρώ έχει υποχώρησε 9,2% έναντι των 10 νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το δολάριο έχει υποχωρήσει 1,8%, ενώ το γιέν έχει ανατιμηθεί 12%.

Σήμερα ανοδικά κινήθηκε το γιέν καθώς ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,4% και στην Κίνα ο Shanghai Composite Index, υποχώρησε 0,3%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων περίπου στις 13 Δεκεμβρίου, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα China Securities Journal, επικαλούμενο τις προβλέψεις αναλυτή της Shenyin & Wanguo Securities Co, που εκτίμησε ότι οι τιμές καταναλωτή ενδέχεται να αυξήθηκαν στο 5,1%.

Το νόμισμα της Αυστραλίας διαμορφώθηκε στα 99,03 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 98,99 σεντς, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,3%. Εναντι του γιέν υποχώρησε στα 81,55 από 81,82 γιέν.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 11 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα, πλέον των 600 δισ. δολ., προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ύφεση της οικονομίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη κατά την οποία θα εξεταστεί το σχέδιο της αγοράς ομολόγων έως και τον Ιούνιο και η επέκταση των μέτρων στήριξης σε μια προσπάθεια μείωσης του δείκτη ανεργίας που βρίσκεται στο 9,8% και της διατήρησης του πληθωρισμού.

Ο Dollar Index, ο οποίος υπολογίζει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στο 79,439.