Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 11:08

Αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων ο Γ. Σταρκ

Την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων απέρριψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ. «Κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του».

Την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων απέρριψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ.

«Κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του», δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ορθότητα της έκδοσης κοινών ομολόγων στους κόλπους της ευρωζώνης για τον επιμερισμό των κινδύνων.

Την ιδέα αυτή υπερασπίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά χθες από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποθάρρυνε τα κράτη να διατηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Εξάλλου για τη Γερμανία, η οποία απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, το να αγοράσει από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της θα σήμαινε καταβολή υψηλότερων επιτοκίων.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, είναι η ενίσχυση του σεβασμού του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας από τα κράτη της ευρωζώνης, με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής.

«Δεν περνάμε νομισματική, αλλά δημοσιονομική κρίση», τόνισε ο τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Ο,τι έχει προταθεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο