Κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν πλάτη, προκειμένου να επέλθει τελική συμφωνία για τις συμβάσεις, απηύθυνε η υπουργός Εργασίας.
Κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν πλάτη, προκειμένου να επέλθει τελική συμφωνία για τα εργασιακά, απηύθυνε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Εμφανίστηκε πάντως βέβαιη πως «θα τα καταφέρουμε».
«Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι χρειάζεται να βάλουν πλάτη, να υπάρξει συνεχής διάλογος, συνεχής ενημέρωση, διαβούλευση μαζί με τους εταίρους μας στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις.
«Είμαστε σε καλό δρόμο, θα τα καταφέρουμε», εκτίμησε η κ. Κατσέλη, με τον κ. Παπούλια να της απαντά: «Το εύχομαι».
Επιπλέον η υπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία και πως «γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στον τόπο μας, να στηριχθούν τα εισοδήματα, να είμαστε κοντά στον κόσμο και να προωθήσουμε ταυτόχρονα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».
Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι απομένουν να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και πως αν αυτό επιτευχθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, αλλιώς την επόμενη εβδομάδα.
«Το μνημόνιο ισχύει, είναι νόμος του κράτους, υπάρχει όμως περιθώριο για βελτιωτικές κινήσεις», κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό δυμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών για μειωμένες αποδοχές.
Συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα προβλέπεται, όπως επέμεινε η τρόικα, αλλά ζήτησε και η ΓΣΕΕ, προκειμένου να μην υπάρξει ευθυγράμμιση της εργοδοτικής πλευράς στο ανώτατο ποσοστό.
Το όριο των κατώτατων αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα ισχύσει και αποτελεί τη βάση μέχρι την οποία θα μπορεί να υπάρξει απόκλιση από την κλαδική. Οι αποδοχές θα καθορίζονται με διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα υπογράφονται μόνο όπου λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική ομοσπονδία.
Η διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι ένας συν ένας χρόνος δυνατότητα παράτασης, ενώ μετά το χρόνο ισχύος θα προβλέπεται αυτόματη επαναφορά στο καθεστώς που τότε θα προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας.
Ανοικτό παραμένει το θέμα που αφορά στο πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων και ειδικότερα τι θα ισχύσει για τις μικρές επιχειρήσεις.
Για τη ρήτρα αποφυγής απολύσεων στις επιχειρήσεις που συνάπτουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος αφορά στη διατήρηση ενός σταθερού αριθμού απασχολουμένων.
Δηλαδή σε περίπτωση απόλυσης να υπάρχει αναπλήρωση της θέσης, όπως ισχύει με τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ . Το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται από συνδικαλιστές ως «εφιαλτικό», με την επισήμανση ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, με «έξοδο» εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας και αντικατάστασή τους με νέους χαμηλά αμειβόμενους.
Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες και αν η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Ι. Παναγόπουλου, με την επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, περί διατήρησης των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια ισχύος της ειδικής σύμβασης, αφήνει ανοικτό παράθυρο σε μια τέτοια εξέλιξη, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε καμία περίπτωση μπορεί να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο, γιατί όχι μόνο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ανεργίας σε μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους, αλλά θα οδηγήσει και σε απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία με μεταβολές στο ύψος των εισφορών.
ΚΚΕ: Να υψώσουν την γροθιά τους οι εργαζόμενοι
«Πράξη ευθύνης για τους εργαζόμενους, όταν τους καταδικάζουν σε μισθούς πείνας και στην ανασφάλεια, δεν είναι να βάλουν πλάτη αλλά να υψώσουν τώρα τη γροθιά τους στην κυβέρνηση, την τρόικα και την πλουτοκρατία», σχολίασε το ΚΚΕ.
ΣΥΝ: Προς δραματική μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
«Οδηγούμαστε σε δραματική - χωρίς όρια προς τα κάτω - μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σε πλήρη ελαστικοποίηση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε βάθεμα της ύφεσης και σε νέους στρατούς ανέργων» δήλωσε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός» της διαπραγμάτευσης της υπουργού Εργασίας με την τρόικαμ, «αφού αυτές, όταν προβλέπουν μικρότερους χωρίς όρια μισθούς, θα υπερισχύουν των κλαδικών χωρίς κανένα περιορισμό. Προστέθηκαν επίσης και περικοπές στις αμοιβές των μερικά απασχολουμένων και περισσότερες ευκολίες στους εργοδότες για χρήση της εκ περιτροπής εργασίας».
Καταλήγοντας, ο κ. Στρατούλης κάλεσε σε «μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη».
Δημοκρατική Αριστερά: Χτυπημα στην αμοιβή μισθωτής εργασίας
«H υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι των κλαδικών συμβάσεων, είναι ένα ακόμη χτύπημα στην αμοιβή της μισθωτής εργασίας», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.
«Θα σημάνει την ανάδειξη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών, των μεσαίων και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων», συμπληρώνει.
Καλεί τέλος την κυβέρνηση να «αποκρούσει μια τέτοια ρύθμιση και να αντιληφθεί ότι η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων καταστρέφει την κοινωνική συνοχή».