Συνολικές ζημιές μετά φόρων ύψους 553, 1 εκατ. ευρώ εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2010 οι 14 τραπεζικοί όμιλοι που είναι εισηγμένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Συνολικές ζημιές μετά φόρων ύψους 553, 1 εκατ. ευρώ εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2010 οι 14 τραπεζικοί όμιλοι που είναι εισηγμένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Οι επισφάλειες για τους 13 τραπεζικούς ομίλους (τα νούμερα της τράπεζας Marfin Εγνατία δεν υπολογίζονται στο σύνολο καθώς ανήκει στον όμιλο της Marfin Popular) ανήλθαν σε 5,06 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι καινούριες επισφάλειες για το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
«Γενικά, σε καμιά τράπεζα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά αυξημένες επισφάλειες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέρει η Merit, σημειώνοντας πως η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και δεν προβλέπεται άμεσα μείωση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών.
Στην ελληνική αγορά το καλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων φαίνεται να εξακολουθεί να έχει το TT, ενώ σε επίπεδο ομίλων πέρα από το ΤΤ αρκετά καλό χαρτοφυλάκιο έχουν η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular, που είναι και οι 2 όμιλοι με τη μικρότερη ποσοστιαία έκθεση σε δάνεια στην Ελλάδα. Από τις μικρότερες τράπεζες τις σημαντικότερες επισφάλειες παρουσιάζουν η Αγροτική και η Τ Bank.
Συνολικά, οι δραστηριότητες στα Βαλκάνια παρουσιάζουν χειρότερη συμπεριφορά από την Ελλάδα ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ καλύτερα φαίνονται τα χαρτοφυλάκια σε Τουρκία, Κύπρο και Πολωνία. Οι δραστηριότητες στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης παρουσιάζονται αρκετά επισφαλείς προς το παρόν.
Οι ζημιές από αποτίμηση ομολόγων και άλλων στοιχείων εμπορικού χαρτοφυλακίου και από πωλήσεις ομολόγων επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρέμειναν σταθερές μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2010 (318 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 325 εκατ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου).
Όπως τονίζει η Merit, τις μεγαλύτερες ζημιές από αυτές τις αποτιμήσεις παρουσίασε η Εθνική, ακολουθούμενη από την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αντίθετα, σημαντικά κέρδη εμφάνισε η Eurobank.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Είναι όμως αρκετά μειωμένοι σε σχέση με το τέλος του 2009, ιδίως στις τράπεζες που δεν έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η χρηματιστηριακή παρατηρεί ότι πολλές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (Εθνική, Γενική, Κύπρου), άλλες την έχουν δρομολογήσει (Marfin Popular και Πειραιώς), ενώ άλλες σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους όπως η πώληση θυγατρικών και η έκδοση υβριδικών κεφαλαίων.
«Εν όψει των μελλοντικών stress tests που θα υποβληθούν, κρίνεται σκόπιμο οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ενώ και οι επισφάλειες αναμένονται αυξημένες. Η λύση των συγχωνεύσεων μεταξύ τραπεζών δεν εξετάζεται προς το παρόν για την αντιμετώπιση προβλημάτων κεφαλαιακής επάρκειας», τονίζει η Merit.
Σημειώνεται ότι τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαθέτουν η Τράπεζα Αττικής, το ΤΤ και η Εθνική μετά το πέρας της κεφαλαιακής ενίσχυσης της. Αντίθετα, χαμηλούς δείκτες Tier 1 κάτω από το όριο του 8% που έχει θέσει η ΤτΕ παρουσιάζουν η Τ Bank με άμεση την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση, η Εμπορική Τράπεζα παρά τη μεγάλη ΑΜΚ του Μαρτίου, η Marfin Εγνατία (όμιλος Marfin Popular) και η Αγροτική για την οποία έχει ήδη ανακοινωθεί το αναγκαίο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Το σύνολο των Ιδίων κεφαλαίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εμφανίζεται αρκετά μειωμένο σε σχέση με τις 31/12/2009.
Οι 8 από τους 13 τραπεζικούς ομίλους εμφάνισαν μειωμένες καταθέσεις στις 30/9/2010 σε σχέση με τις 30/6/2010, τη στιγμή που η μείωση στο σύνολο ανέρχεται στο οριακό 0,44% που δίνει ελπίδες για περιορισμό της μεταφοράς καταθέσεων στο εξωτερικό. Η σύγκριση βέβαια με το τέλος του 2009 δείχνει μια μείωση καταθέσεων στους 10 από τους 13 ομίλους και μια μείωση καταθέσεων στο σύνολο κατά 3,3%.
Επίσης, η πιστωτική επέκταση σε επίπεδο ομίλων (καθαρά δάνεια) ανήλθε μόλις στο 0,4% στο εννεάμηνο του έτους με την Proton και τις κυπριακές τράπεζες να πρωταγωνιστούν θετικά, την Εθνική να σημειώνει αύξηση στα δάνεια λόγω της μεγάλης επέκτασης της Finanzbank, ενώ υπήρξε σχετική ισορροπία μεταξύ των ομίλων με αύξηση των δανείων και αυτών με μείωση (8-5).
Μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2010 παρατηρήθηκε μια μείωση των καθαρών δανείων κατά 1,47%, το οποίο είναι αρκετά ενδεικτικό της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες στην εγχώρια αγορά.
Τέλος, ένας από τους βασικότερους δείκτες ρευστότητας των τραπεζών, ο δείκτης καταθέσεις προς δάνεια, εμφανίζεται στο σύνολο μειωμένος στο 0,88 από 0,91 στο τέλος του 2009, ενώ αντίθετα εμφανίζεται βελτιωμένος σε σχέση με το εξάμηνο.
Η τράπεζα με τις υψηλότερες καταθέσεις σε σχέση με τα καθαρά δάνεια της εξακολουθεί να είναι το ΤΤ, ακολουθούμενο από την Τράπεζα Κύπρου, τον όμιλο Marfin και την Proton Bank. Αντίθετα οι τράπεζες με την χαμηλότερη ρευστότητα είναι εκείνες υπό γαλλική ιδιοκτησία.