Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 22:23

ΔΕΗ: Στόχος το ανοιγμα στις ξένες αγορές

Αμεσος στόχος της ΔΕΗ είναι το ανοιγμα στις ξένες αγορές και λόγω των προβλέψεων του μνημονίου, όπως ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.

Αμεσος στόχος της ΔΕΗ είναι το ανοιγμα στις ξένες αγορές και λόγω των προβλέψεων του μνημονίου, όπως ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι είναι θέση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να ανταλλάξει η επιχείρηση ελληνικές λιγνιτικές μονάδες με αντίστοιχες εναλλακτικές του εξωτερικού, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της ΕΕ και του μνημονίου για άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των στρατηγικών δράσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ γνωστοποίησε την προώθηση επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραγωγής 1.000 μεγαβάτ.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει επιφέρει στη χώρα μας απώλειες προς τους ανταγωνιστές της, δεδομένου ότι εκείνοι μπορούν με τη μέθοδο των εκπτώσεων να προσελκύσουν ή να αποσπάσουν πελάτες από τη ΔΕΗ η οποία δεν μπορεί να το πράξει λόγω της υπερδεσπόζουσας θέσης της.

Έτσι τα κέρδη της εταιρείας το τρέχον εννεάμηνο είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το 2009 φθάνοντας προ φόρων στα 688 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των πωλήσεων και της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι υπάρχει απώλεια μεριδίου της αγοράς κατά 3,2%, που αποτελεί το 8,2% στο εμπορικό κομμάτι, όπου γίνονται τα μεγάλα κέρδη.

Λόγω ακριβώς αυτού χάθηκε μεγάλο εμπορικό μέρος, παραδέχθηκε ο κ. Ζερβός και πρόσθεσε ότι λόγω της δραστικής μείωσης των αποδοχών στελεχών, από 25-40% πολλά από αυτά διάλεξαν την έξοδο προς ανταγωνίστριες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2011, είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση η ΔΕΗ θα καλύψει απλώς τα έξοδά της, χωρίς να έχει οικονομικά οφέλη, αλλά θα αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.

Αναγνώρισε πάντως ότι η νέα πολιτική της αύξησης κυρίως των οικιακών τιμολογίων θα πλήξει κυρίως χαμηλά εισοδήματα, την ίδια ώρα που θα υπάρξουν μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια χάριν της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ χαμηλή ανταπόκριση δικαιούχων στα «κοινωνικά τιμολόγια». Εναντι των 1,2 εκατ. δικαιούχων των νέων κοινωνικών τιμολογίων, μόνον 100.000 αιτήσεις ένταξης έχουν κατατεθεί ως τώρα, λόγω άγνοιας ή έλλειψης πληροφόρησης των καταναλωτών.

Ο κ. Ζερβός εστίασε επίσης στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ για τη διανομή και τη μεταφορά ενέργειας, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία.

Για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς και τι θα σημάνει από την έναρξη του νέου χρόνου, ο κ. Ζερβός είπε ότι πάντα ο ανταγωνισμός βαίνει προς όφελος των καταναλωτών.

«Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι θα είναι μία κοσμογονία για τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια μονοπωλίου, και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε χωρίς τριγμούς με τη συνεργασία των εργαζομένων στην προοπτική επενδύσεων και στον περίγυρό μας στα Βαλκάνια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ