Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 06:30

Πάνω από τα 88 δολ. το αργό

Πάνω από τα 88 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ που αύξησε τις εικασίες ότι η οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τη ζήτηση των καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Πάνω από τα 88 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ που αύξησε τις εικασίες ότι η οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τη ζήτηση των καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 1,1% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 17.000 στις 421.000.

«Οι τιμές στα 100 δολ. το βαρέλι ίσως καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα θεμελιώδη στοιχεία στην αγορά και ίσως αναγκάσουν τον ΟΠΕΚ να λάβει μέτρα», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι.

Το αργό για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 88,40 δολ. το βαρέλι, 3 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:06 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 9 σεντς κλείνοντας στα 88,37 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές βρίσκονται 0,7% αυτήν την εβδομάδα και 12% υψηλότερα μέσα στο έτος.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ είπε ότι ο αριθμός των άνεργων μειώθηκε κατά 191.000 φθάνοντας στα 4,09 εκατομμύρια.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας ανέκαμψαν τον Νοέμβριο στα 20,91 εκατ. μετρικούς τόνους, ή περίπου 5,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από τα 16,4 εκατ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των τελωνείων της χώρας στο Πεκίνο. Τα διϋλιστήρια στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν το έλλειμμα στις προμήθειες ντήζελ.

Τα αποθέματα ντήζελ μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα έως και τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκονται περίπου στα 6,2 εκατ. τόνους από 11,5 εκατ. τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Xinhua News Agency.

Οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα των 89,42 δολ. χθες καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε και η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο Dollar Index, που μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, σημείωσε σήμερα άνοδο έως 0,1% φθάνοντας στα 80,144.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 91,06 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 22 σεντς, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 90,99 δολ. το βαρέλι.