Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 06:45

Εβδομαδιαίες απώλειες για το ευρώ

Εβδομαδιαίες απώλειες οδεύει να σημειώσει το ευρώ έναντι των 10 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιδράσει αρνητικά την ήδη περιορισμένη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας.

Εβδομαδιαίες απώλειες οδεύει να σημειώσει το ευρώ έναντι των 10 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιδράσει αρνητικά την ήδη περιορισμένη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της εβδομάδας έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τον οίκο Fitch Ratings. Σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεζ Ορντόνεζ, μέλος της τράπεζας, θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη. Το δολάριο όδευε για εβδομαδιαία άνοδο έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων πριν από την έκθεση στις ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξει βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αυτόν τον μήνα.

Το ευρώ άγγιξε το 1,3249 δολ. στις 12:36 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3239 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε το 1,3165 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Δεκεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 1,2% έναντι του δολαρίου. Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 110,85 γιέν από 110,87 γιέν, μετά από την υποχώρησή του χθες κατά 0,5%. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 83,73 γιέν από 83,76 οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 1,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Χθες η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας στο ΒΒΒ+ από Α+ επικαλούμενη το διογκωμένο κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Η ζήτηση για το δολάριο περιορίστηκε εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve στις 14 Δεκεμβρίου θα συζητήσει το σχέδιο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης. Η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα δεύτερο γύρο αγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. έως και τον Ιούνιο.

Σήμερα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στο 3,19%, μετά την υποχώρησή τους χθες κατά επτά μονάδες βάσης, ποσοστό 0,07%. Τα αμερικανικά ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά αυτήν την εβδομάδα μετά την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επεκτείνει κατά δύο χρόνια το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων που εφαρμόστηκε επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε στα 22,9 δισ. δολ. το Νοέμβριο από 27,2 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Φέτος το νόμισμα της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 11% έναντι των 10 νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 9,3%, ενώ το δολάριο βρίσκεται 1,2% χαμηλότερα.