Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκαν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντησή του στο Φράιμπουργκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας.
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκαν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντησή του στο Φράιμπουργκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας.
Ο κ. Σαρκοζί αιτιολογώντας την απόρριψη της σχετικής πρότασης του πρόεδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη». Μάλιστα, τοποθέτησε την εξέταση ενός τέτοιου ενδεχομένου στο μέλλον, εκτιμώντας πως κάποια στιγμή θα τεθεί το θέμα του ευρω-ομολόγου, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ.
Δεν νομίζω ότι τα ευρωομόλογα θα μας βοηθήσουν, δήλωσε από την πλευρά της η κ. Μέρκελ, ενώ επανέλαβε πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.
Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Σαρκοζί αντέκρουσαν την κριτική που άσκησε ο κ. Γιούνκερ στη Γερμανία για «αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά», μέσω της άμεσης απόρριψης της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγου. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σχετικά ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατηγορία περί εγωιστικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, καθώς «η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ».
Στις δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πάντως ότι η χώρα της θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί το ευρώ.
Σύμφωνα με την κα Μέρκελ, η καλύτερη λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδείξει η ευρωζώνη ότι υπερασπίζεται το ευρώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στη σύνοδος της ΕΕ (την επόμενη εβδομάδα) θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι υπερασπιζόμαστε το ευρώ, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων και τη μεταρρύθμιση της συνθήκης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να εγγυηθούν τη σταθερότητα, πρόσθεσε.
Παράλληλα, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας.
Γιούνκερ: Θα υπάρχουν ευρωομόλογα στο μέλλον
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε, πάντως, νωρίτερα τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη ευρωομολόγων κάποια στιγμή στο μέλλον.
«Είμαι πεπεισμένος ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποτελούν, και μια μέρα θα αποτελούν, όργανο για την εξουδετέρωση παράλογων κινήσεων στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες κατευθύνονται ενάντια στα κράτη μέλη μεμονωμένα και στην ευρωζώνη ως σύνολο», δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική τηλεόραση ZDF.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς υποστηρίζει πάντως ότι, στη συγκεκριμένη φάση, μια επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ήταν προτιμότερη από την έκδοση ευρωομολόγων.
«Διαθέτουμε ήδη ένα ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και γιατί να μην επιτρέψουμε σε αυτό το υπάρχον ταμείο να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων του», επεσήμανε ο Μερς, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να προχωρούν σταδιακά οι μεταρρυθμίσεις. «Ενδεχομένως να είναι πιο ευοίωνο να ξεκινήσουμε με τις υπάρχουσες από το να τρέξουμε σε νέες (πρωτοβουλίες)», τόνισε.
Όσον αφορά στην έκδοση ευρωομολόγου, σημείωσε: «Πιστεύω ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο. Μερικές φορές δεν βοηθάει αν κάνεις το τρίτο βήμα πριν κάνεις το πρώτο».
Σόιμπλε: Ολοι θα αγωνιστούμε για τη σταθερότητα του ευρώ
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Wall Street Journal, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι θα αγωνιστούν για τη σταθερότητα του ευρώ», διαβεβαιώνοντας πως διαθέτουν τα μέσα γι' αυτό.
«Ενίοτε, η Ευρώπη χρειάζεται μία κρίση, ώστε να προχωρήσει. Με την παρούσα κρίση, η Ευρώπη θα κινηθεί προς μία μεγαλύτερη ενοποίησή της» προσθέτει.