Στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις αλλά και στη σημασία ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που θα τους δίνει την δυνατότητα ευελιξίας σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, εστίασε κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη.
Στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις αλλά και στη σημασία ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που θα τους δίνει την δυνατότητα ευελιξίας σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, εστίασε κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη.
Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, η κ. Κατσέλη, χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση χρήσιμη «όχι μόνον σε συνθήκες κρίσης, αλλά και σε άλλες περιόδους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου να κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κριτσιωτάκη, Μουλόπουλου, Παπαδημούλη, Λαφαζάνη και Πασχαλίδου, οι οποίοι με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στην ίδια την υπουργό.
«Πριν ψηφίσετε το νομοσχέδιο, στο ραδιοσταθμό και την τηλεόραση του «Σκάι» αξίωσαν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Όποιος δεν ήθελε, καλείτο να περάσει από το ταμείο», κατήγγειλε και ο κ. Τσίπρας. «Την ίδια στιγμή που η κοινωνία στενάζει, εσείς χαρίζετε τους φόρους και αφήνετε τους επιχειρηματίες να παρανομούν, γιατί ως αντάλλαγμα θα έχετε την στήριξή τους» εκτίμησε.
«Καμία κλαδική συλλογική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί: Ο ΣΕΒ δεν πάει στις διαπραγματεύσεις, ακριβώς γιατί περιμένει το νομοσχέδιο, προκειμένου να πάνε όλοι οι μισθοί στα ελάχιστα της εθνικής γενικής σύμβασης εργασίας», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος.
«Είχα στοιχηματίσει πως θα προτιμούσατε να είχατε παραιτηθεί, παρά να βάλετε την υπογραφή σας σ’ αυτό το κατεπείγον νομοσχέδιο. Έπεσα έξω φαίνεται, γιατί το μέλι των υπουργικών θώκων είναι μεγάλο δέλεαρ», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.
«Δεν θα ήμουν σε αυτό το βήμα έστω και ένα δευτερόλεπτο παραπάνω, εάν δεν πίστευα πως το νομοσχέδιο υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον αυτή τη δεδομένη στιγμή», απάντησε η κ. Κατσέλη. «Κανένα μέλι υπουργικού θώκου δεν είναι για μένα αρκετό για να φέρνω ρυθμίσεις στη Βουλή», συμπλήρωσε.
Ανέφερε μάλιστα πως η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις από την Τρόικα για καθολική υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών - στις οποίες και αντέστη, αντιλέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να γίνεται χωρίς περιορισμούς, αλλιώς οδηγούμαστε σε αθέμιτο ανταγωνισμό και ζούγκλα».
«Αυτό που πετυχαίνουμε, είναι να εισάγουμε στο συνολικό οικοδόμημα των συλλογικών μας σχέσεων, ένα καινούργιο εργαλείο. Δεν αποδομείται η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, οι κλαδικές συμβάσεις, οι ομοιοεπαγγελματικές. Εισάγουμε μια νέα μορφή σύμβασης και αποφεύγουμε την πλήρη απορρύθμιση, καθώς δημιουργούμε κίνητρα να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις έναντι των ατομικών», συνέχισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος χαρακτήρισε την ρύθμιση «μεγάλη επιτυχία». Απαντώντας συγκεκριμένα στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πως οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα συμπαρασύρουν και τις κλαδικές προς τα κάτω, λόγω του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε πως στο 80 - 85% των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν υφίσταται επιχειρησιακό σωματείο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος δεν αφήνεται έρμαιο στην πίεση του εργοδότη, αλλά τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, διεξάγει το κλαδικό σωματείο, ή η Ομοσπονδία - «διόλου άπειροι συνδικαλιστές, οι περισσότεροι προσκείμενοι στην ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ. Και δεν νομίζω ότι η ΠΑΣΚΕ ή το ΠΑΜΕ θα πάει να παραδοθεί σε κάποια επιχείρηση», ανέφερε.
«Παραλίγο να χειροκροτήσω. Μ’ αυτόν τον ηρωισμό και την μεγάλη χαρά που σώζετε την ελληνική κοινωνία, παραλίγο να με παρασύρετε», τόνισε εκ μέρους της ΝΔ ο Κώστας Μαρκόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια πρόκληση: Να οργανωθούν και σε επίπεδο επιχείρησης», αντέτεινε στη συνέχεια η κ. Κατσέλη. «Το μισθολογικό κόστος σε ορισμένες επιχειρήσει θα συμπιεστεί, αλλά αν δεν συμπιεστεί εκεί, θα χαθούν θέσεις εργασίας», διευκρίνισε. «Κι αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να δώσεις τη δυνατότητα, με συμφωνία των εργαζομένων, να βρεθεί μια διαφορετική λύση, ένα διαφορετικό μείγμα ευελιξίας με μέτρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ