Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 06:28

Αδύναμο το ευρώ

Πτωτικά έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου κινήθηκε το ευρώ εν μέσω ενδείξεων διχασμού των κυβερνήσεων στην Ευρώπη για το πώς θα περιοριστεί η κρίση χρέους.

Πτωτικά έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου κινήθηκε το ευρώ εν μέσω ενδείξεων διχασμού των κυβερνήσεων στην Ευρώπη για το πώς θα περιοριστεί η κρίση χρέους.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου, με την Ιταλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο να τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και τη Γερμανία να αντιτίθεται. Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά πριν από την αυριανή έκθεση που προβλέπεται να δείξει ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για πέμπτο μήνα. Το δολάριο της Αυστραλίας περιόρισε την άνοδο των δύο ημερών μετά την έκθεση για αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα που τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι το ασιατικό κράτος θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3192 δολ. στις 12:07 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3226 που ήταν στις 10 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποτιμήθηκε στα 110,83 γιέν από 111,04 γιέν. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 84 γιέν από 83,95 γιέν.

Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 9,6% μεταξύ των 10 νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 11%, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 1%.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, σημείωσε σήμερα άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 80,240 – έκτη ημέρα ανόδου και το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο.

Ράλι έκανε την εβδομάδα που πέρασε το δολάριο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να επεκτείνει για δύο χρόνια τις φοροελαφρύνσεις που είχαν αποφασιστεί επί διακυβέρνησης, Τζορτζ Μπους.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων αναρριχήθηκε ως το 3,33% στις 10 Δεκεμβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Αύριο κατά τη σύσκεψή της η Federal Reserve προβλέπεται ότι θα αποφασίσει τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων για την τόνωση της οικονομίας της χώρας.

Η ζήτηση για δολάριο Αυστραλίας ελαττώθηκε μετά την άνοδο 5,1% των τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Νοέμβριο, τα μέγιστα από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας στις 11 Δεκεμβρίου. Στις 10 του μηνός η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του συντελεστή αποθεματικών, με ισχύ από τις 20 Δεκεμβρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαμορφώθηκε στα 98,44 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 98,53 σεντς, την εβδομάδα που πέρασε. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Αυστραλίας.