Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 13:11

Διευρύνονται οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ των πιέσεων στην πλειονότητα των κλάδων, κυρίως στις ασφάλειες και στις εταιρείες ΜΜΕ, οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.870,2 μονάδες μειωμένος κατά 1,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.066,41 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,26% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.057 μονάδες με πτώση 1,74%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί κατά 2,03%, στις 2.421,08 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (3,95%) καταγράφει η μετοχή του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Pearson, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μείωση των διαφημιστικών εσόδων του από τους Financial Times. Προέβη, ωστόσο, στην εκτίμηση ότι τα έσοδα του ομίλου στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μεγάλη πτώση (4,24%) εξακολουθεί να σημειώνει και ο τίτλος του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου Aegon στον απόηχο της είδησης ότι η Moody΄s αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς του. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa.

Αντιθέτως, σε θετικό έδαφος έχει περάσει η μετοχή της Diageo, η μετοχή της οποίας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά την ανακοίνωση ότι η κορυφαία, παγκοσμίως εταιρεία ποτών πώλησε στην Texas Pacific Group και τους εταίρους της την αλυσίδα Burger King αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Το ποσό είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο αυτού που είχε συμφωνηθεί προ πενταμήνου λόγω επιβράδυνσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ.