«Το 2011 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Θα συνεχίσει την προσπάθεια του 2010», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011, τονίζοντας πως «είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή». Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση.
«Το 2011 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Θα συνεχίσει την προσπάθεια του 2010. Θα είναι όμως πιστεύουμε η τελευταία χρονιά στην οποία η χώρα μας θα είναι σε ύφεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011, τονίζοντας πως «είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή».
Το 2011, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας, ενώ θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες».
«Είμαστε σε ένα τέλος εποχή...Ξέρουμε ότι το τέλος μιας εποχής πρέπει να είναι και το ξεκίνημα μιας νέας και αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και ειλικρίνεια», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών.
Αφού τόνισε πως η κυβέρνηση ανέλάβε τις ευθύνες της, κάλεσε και όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες χωρίς υποκρισία και χωρίς μισόλογα.
Κάλεσε ακόμη τη ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της, αλλά και την Αριστερά να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει η «άλλη πολιτική».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης και την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το οποίο παραγγέλνεται. Η ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει διεθνής χρηματοδότηση», ενώ πρόσθεσε πως «η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι αναπτυξιακή πολιτική».
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί μη σοσιαλιστικής πολιτικής, διερωτήθηκε: «Πόσο σοσιαλιστική είναι η χρεοκοπία;», ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία γιατί από την κοινωνία προερχόμαστε και σε αυτή μόνο λογοδοτούμε».
Πρ. Παυλόπουλος: Eικονικός ο προϋπολογισμός
Ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για «εκείνο το αλήστου μνήμης ``λεφτά υπάρχουν``», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.
Μίλησε ακόμη για «απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης» προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο.
Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως «επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο» να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ.
Πυρά ΚΚΕ
Eντονη κριτική στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Υπογράμμισε παράλληλα πως το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.
Έκανε τέλος λόγο για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.
Ντ. Μπακογιάννη: Χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές
Την ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών υπογράμμισε η ανεξάρτητη βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της Αριστεράς.
Η κ. Μπακογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική γιατί προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι ρίχνοντας το βάρος στο σκέλος των δαπανών του δημοσίου τομέα, «όπου κρύβονται - οι εξοργισμένοι σήμερα - κομματικοί στρατοί».
Αναφερόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της αποφάσισε να μην έχει οικονομική πολιτική, «ακολούθησε μια ακραία λαϊκίστικη αντιμνημονιακή ρητορική, χωρίς καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση και προοπτική».
Για την Αριστερά, ανέφερε ότι η επαναστατική γυμναστική με συνεχείς διαδηλώσεις, η ριζοσπαστική ρητορική και η παρεμπόδιση καίριων οικονομικών δραστηριοτήτων διώχνουν και τους τελευταίους επενδυτές και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Καταλήγοντας δε τόνισε ότι κεντρική επιλογή πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκτασης του δημόσιου τομέα κατά ένα τρίτο στην επόμενη δεκαετία, με μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
Εν μέσω κινητοποιήσεων η ψήφιση
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, από τις 12:00 μ.μ. έως τις 15:00 μ.μ. και συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «η αντίδραση και ο αγώνας των συνδικάτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων ενάντια στον προϋπολογισμό του 2011 και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών, που υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζεται».
Τονίζει ακόμη πως «όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας με ενότητα και αγώνα, υπερασπίζονται τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα που αμφισβητούνται, ανατρέπονται και υπονομεύονται από τις ασκούμενες πολιτικές και από τις απαράδεκτες προβοκατόρικες συμπεριφορές».
Πανελλαδική στάση εργασίας κήρυξε και η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη από τις 12.00 ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 ως τις 16.00 για την απογευματινή.