Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 19:11

Νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν ελαφρώς λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για το καταναλωτικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα πτώση αποδόθηκε στον προβληματισμό των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη δυνατότητα ανάκαμψης των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και στην αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

Αναλυτές εκφράζουν μάλιστα την άποψη ότι η υποχώρηση των μετοχικών αξιών θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.877,4 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,47%. Ο εν λόγω δείκτης σημειώνει πτώση για δέκατη φορά σε 11 συνεδριάσεις, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 3,39%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3.076,85 μονάδες μειωμένος κατά 1,93%. Οι συνολικές του απώλειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας απώλεσε 1,93%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Χetra DAX υποχωρεί κατά 0,95%, στις 3.082 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Η μετοχή του

ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου Aegon υποχώρησε κατά 5,49% στον απόηχο της είδησης ότι η Moody΄s αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς του. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa, οι απώλειες της οποίας περιορίστηκαν ωστόσο στο 2,55%.

Σημαντικές απώλειες (3,87%) κατέγραψε και η μετοχή του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Pearson, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μείωση των διαφημιστικών εσόδων του από τους Financial Times. Προέβη, ωστόσο, στην εκτίμηση ότι τα έσοδα του ομίλου στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντιθέτως, αξιόλογη άνοδο (4,5%) σημείωσε η μετοχή η μετοχή της Diageo. Κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών ωστόσο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά την είδηση ότι η κορυφαία, παγκοσμίως εταιρεία ποτών πώλησε στην Texas Pacific Group και τους εταίρους της την αλυσίδα Burger King αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Το ποσό είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο αυτού που είχε συμφωνηθεί προ πενταμήνου λόγω επιβράδυνσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ.