Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 06:49

Ανατίμηση του δολαρίου

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα έναντι του ευρώ κινήθηκε το δολάριο πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές προβλέπεται να δείξουν μεγαλύτερη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ και των προσωπικών δαπανών.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα έναντι του ευρώ κινήθηκε το δολάριο πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές προβλέπεται να δείξουν μεγαλύτερη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ και των προσωπικών δαπανών.

Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων του κόσμου μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Πτωτικά κινήθηκε το ουόν τη Νότιας Κορέα μετά την ανακοίνωση των αρχών για επιβολή φόρου στις τράπεζες που δανείζουν σε ξένο συνάλλαγμα. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί, περιορίζοντας τη ζήτηση για ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία.

Το δολάριο ανατιμήθηκε στο 1,3150 ανά ευρώ στις 11:33 π.μ. στο Τόκιο από 1,3188 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του στο 1,3125 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Δεκεμβρίου. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 83,87 γιέν από 83,98 γιέν, μετά την ισχυροποίησή του στα 84,51 γιέν στις 15 Δεκεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Σεπτεμβρίου. Το ευρώ υποχώρησε στα 110,29 γιέν από 110,77 γιέν, μετά την υποτίμησή του στα 110,28, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Δεκεμβρίου.

Εναντι του ελβετικού φράγκου το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους της Ιρλανδίας θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί, ενισχύοντας τη ζήτηση για το ασφαλέστερο ελβετικό νόμισμα.

Στις 17 Δεκεμβρίου η Moody’s Investors Service υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας στο Ba1.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο 1,2751 ελβετικό φράγκο από 1,2785 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν άγγιξε τα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα ρεκόρ του 1,2721 ελβετικού φράγκου.

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ουόν μετά την είδηση ότι η Νότια Κορέα διέταξε τους κατοίκους πέντε νησιών της στα δυτικά σύνορα της χώρας να μεταβούν σε καταφύγια καθώς ο στρατός ετοιμάζει άσκηση με πραγματικά πυρά.

Το ουόν υποχώρησε 1,2% φθάνοντας στα 1.166,35 ανά δολάριο ΗΠΑ.