Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Αλλη μία εβδομάδα απωλειών

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αξιών της Ν.Υόρκης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες, καθώς συνεχίσθηκε το κύμα των δυσοίωνων προβλέψεων από χρηματιστηριακές εταιρείες για τις επιδόσεις των εταιρειών τεχνολογίας.

Χρηματιστές ανέφεραν πως παρά τα αρνητικά νέα και τις επιρροές που δέχεται η αγορά, υπάρχει αισιοδοξία πως το χρηματιστήριο θα κινηθεί ανοδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες του έτους καθώς τεχνικοί λόγοι (εισφορές εταιρειών σε συνταξιοδοτικά ταμεία, καταβολή ετήσιων μπόνους και αγορές της τελευταίας στιγμής) μπορούν να δώσουν θετική κατεύθυνση στις τιμές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, ακολουθώντας την πτωτική πορεία της Wall Street.

Χρηματιστές τόνισαν πως το επενδυτικό κλίμα αντεστράφη τις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω του συνδυασμού της απογοήτευσης για τις οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως και των φόβων για τις γεωπολιτικές εντάσεις (πιθανότητα πολέμου στο Ιράκ, νέων τρομοκρατικών επιθέσεων).

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν πως οι παραδοσιακά χαμηλοί όγκοι συναλλαγών (εν όψει Χριστουγέννων) συνέβαλαν αποφασιστικά στη μεγέθυνση των διακυμάνσεων στις αγορές.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,39% και 1,8%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να επιστρέφει σχεδόν τα μισά από τα κέρδη που κατέγραψε στη διάρκεια της θεαματικής ανάκαμψης που άρχισε στις 10 Οκτωβρίου και τελείωσε στα τέλη Νοεμβρίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν σε πορεία στενών διακυμάνσεων στο υπόλοιπο διάστημα του έτους. Ο δείκτης των 300 μετοχών έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 3,6%.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Pearson (-3,9%), Aegon (-5,5%), AXA (-2,6%), Prudential (-4%), Corus (-9,9%), Amvescap (-7,5%), Diageo (+4,5%).

Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έχασε το 2,2% της αξίας του για να υποχωρήσει στο επίπεδο των 8500 μονάδων, βάζοντας πλώρη για τα χαμηλά του έτους (8100 μονάδες) λίγο πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου στην Ιαπωνία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ