Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 06:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ισχυροποίηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και τον περιορισμό της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αποτέλεσμα της χθεσινής νοτιοκορεατικής στρατιωτικής άσκησης.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ισχυροποίηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και τον περιορισμό της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αποτέλεσμα της χθεσινής νοτιοκορεατικής στρατιωτικής άσκησης.

Οι μετοχές της Sony Corp., της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών, που πραγματοποιεί περίπου το 22% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο 1,7% μετά το σχόλιο αξιωματούχου της Federal Reserve ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το επόμενο έτος ενδέχεται ναι είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις μερίδας οικονομικών αναλυτών. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, σημείωσαν άνοδο 0,9%. Οι μετοχές της Hyundai Engineering & Construction Co. σημείωσαν άνοδο 4,9% στη Σεούλ μετά το ναυάγιο της προσπάθειας της μητρικής της εταιρείας, Hyundai Group, να αγοράσει τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια της Νότιας Κορέας.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 134,33 μονάδες στις 11:35 π.μ. στο Τόκιο, με περισσότερες από τρεις μετοχές να σημειώνουν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση. Στις 14 Δεκεμβρίου ο περιφερειακός δείκτης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών στο Τόκιο, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τόνωσαν την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια ανάκαμψη, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης και τα μέτρα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού στην Κίνα θα βλάψουν την ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7% και στην Κίνα ο Shanghai Composite Index κέρδισε 0,3%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index ισχυροποιήθηκε 0,8% και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index αναρριχήθηκε 0,6%.

Ανοδο 0,9% σημείωσε στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi μετά τον περιορισμό της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η Βόρεια Κορέα δεν προχώρησε σε αντίποινα στη χθεσινή στρατιωτική άσκηση της Νότιας Κορέας με αληθινά πυρά στο νησί Γεονπιεγιόνγκ κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές μετά τη συμφωνία της Βόρειας Κορέας να επιτρέψει σε επιθεωρητές να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στην κομμουνιστική χώρα.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,3% μετά την αναβάθμιση των μετοχών της Amazon.com Inc. από την Barclays Plc και το ράλι των μετοχών του κλάδου της ενεργείας. Ο δείκτης βρίσκεται κοντά στα επίπεδα κλεισίματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 2008, την τελευταία ημέρα πριν την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 79 σεντς κλείνοντας χθες στα 88,81 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος, τονώνοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Χθες, στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου ισχυροποιήθηκε 1,1%, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη ημέρα.