Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2002 08:03

Aυξάνεται η τιμή του αργού πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, έφτασε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την άρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez να αποδεχθεί την έκκληση των ΗΠΑ για πρόωρες εκλογές και τη συνέχιση της απεργίας για τρίτη εβδομάδα στην πέμπτη σε μέγεθος εξαγωγό χώρα πετρελαίου.

Το Σάββατο περίπου ένα εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν στο Καράκας, ζητώντας την παραίτηση του Chavez ή την προκήρυξη εθνικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 44 σεντς ή 1,6% φθάνοντας στα 28,88 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές, μετά τη διαπραγμάτευση συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και διαπραγματεύθηκε στα 28,83 δολ. στις 12:25' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είπαν ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες θα κοστίζουν στην οικονομία της χώρας 60 εκατ. δολ. ημερησίως, μέχρι την παραίτηση του Chavez.

Με την απεργία έχουν παραλύσει οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία εξήγαγε περίπου 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως (τα μισά στις ΗΠΑ) πριν από την έναρξη της απεργίας στις 2 Δεκεμβρίου, περίπου το 13% των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ.

Λ.Κ.