Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2002 10:52

Στην Credit Agricole η Credit Lyonnais

Η Credit Agricole S.A. συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Lyonnais S.A. αντί 19,5 δισ. ευρώ (20 διs. δολ.) σε μετρητά και μετοχές διευρύνοντας το μερίδιο που κατέχει στην αγορά των τραπεζών της Γαλλίας, περνώντας μπροστά από την ανταγωνίστριά της BNP Paribas S.A.

H Credit Agricole θα καταβάλει 56 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Credit Lyonnais, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη κατά 6,2% από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 52,75 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Η Credit Agricole αγωνιζόταν να πάρει τον έλεγχο της έκτης σε μέγεθος τράπεζας της Γαλλίας από την BNP Paribas, της μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων. Αγοράζοντας την Credit Lyonnais θα προσθέσει στο πελατολόγιό της ακόμη έξι εκατ. πελάτες και περισσότερα από 1.800 υποκαταστήματα sτην τρίτη σε μέγεθος αγορά της Ευρώπης.

Ο αγώνας για την απόκτηση της Credit Lyonnais, της οποίας μέτοχοι είναι μεταξύ άλλων η Allianz AG, η Axa S.A. και η Commerzbank AG, ήταν ο μεγαλύτερος που έγινε ποτέ στα γαλλικά χρονικά και από τότε που η BNP Paribas προσπάθησε να αγοράσει τη Societe Generale S.A. το 1999.

Η Credit Agricole θα πληρώσει μετρητοίς για το 66,2% της Credit Lyonnais και θα δώσει μετοχές για το υπόλοιπο ποσοστό.

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι απόφασισε την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών, μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της εξαγοράς της Credit Lyonnais, από την Credit Agricole.