Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 13:10

Ενστάσεις φορέων στις ρυθμίσεις αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την απλούστευση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων εκφράζουν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης παραγωγικοί φορείς.

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την απλούστευση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων εκφράζουν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, παραγωγικοί φορείς.

Ενστάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις εκπαίδευσης εγείρει η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας, η οποία αριθμεί ως μέλη 15.000 υδραυλικούς. Όπως εκτιμά μεταξύ άλλων η ομοσπονδία, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και τα σεμινάρια που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου δεν μπορούν να υποκαθιστούν την προϋπηρεσία που αποκτιέται πάνω στη δουλειά και προσθέτει ότι κανένας φορέας επαγγελματικής κατάρτισης που αναφέρεται στο σχέδιο νόμου δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για να εκπαιδεύσει υδραυλικούς.

Η ομοσπονδία διευκρινίζει ακόμη ότι οι άδειες των υδραυλικών είναι 4 και όχι 16 (βοηθός, τεχνίτης Α, τεχνίτης Β, εγκαταστάτης) και υπενθυμίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτες γι’ αυτήν οι εξής θέσεις:

-Να διατηρηθεί η υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στα σωματεία πρωτίστως και να μη μειωθούν οι προϋπηρεσίες δραματικά για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια. Να μην υποκαθιστούν τα κάθε είδους σεμινάρια την προϋπηρεσία, να συμμετέχουν και οι αδειούχοι υδραυλικοί στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, η εξεταστέα ύλη να παραμείνει η ίδια, να συμμετέχουν στις εξεταστικές επιτροπές εκπρόσωποι των σωματείων,

- Να δημιουργηθούν φορείς εξετάσεων πιστοποιημένοι με τα κατάλληλα εργαστήρια, να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ομοσπονδίας σε ενδεχόμενες επιτροπές για τα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και να υπάρξουν πιο αυστηρές κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου θεσπίζει ορολογίες «που εκφράζουν προδήλως συντεχνιακά συμφέροντα και επομένως διατηρεί τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις ενός πλαισίου που δημιουργήθηκε με Κανονιστικές πράξεις και χαρακτηρίζεται από διακρίσεις, άνιση μεταχείριση και αποκλεισμούς.

«Ένας σύγχρονος νόμος για τα τεχνικά επαγγέλματα και τις μεταποιητικές δραστηριότητες πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ταξινομήσεις, οδηγίες και κανονισμούς για τον χαρακτηρισμό και τη διάκριση τεχνικών επαγγελμάτων, και τεχνικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων», αναφέρουν τα μέλη του ΠΑΣΕΠΠΕ σε ανακοίνωσή τους. Τούτο θα διευκόλυνε και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας κατά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, προσθέτουν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι να υπάρξει επέμβαση του υπουργού «για την κατάργηση συντεχνιακών συνδρόμων και την διατύπωση ενός σχεδίου νόμου που ανταποκρίνεται στην ανάγκη εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ