Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Θεαματικά κέρδη στη Ν.Υ.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ κέρδη άνοιξε η εβδομάδα για τη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για ράλι των μετοχικών τιμών στο τέλος του έτους. Σημαντικό έδαφος κέρδισαν οι μετοχές αλυσίδων λιανικής, όπως Wal-Mart Stores, εν όψει της αυξημένης ζήτησης τις παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ ανάκαμψη από τις πρόσφατες ζημίες τους σημείωσαν και οι μετοχές του κλάδου τραπεζών.

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα, ο οποίος προσέλκυσε ρευστό από παραδοσιακά ασφαλείς τομείς, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 193,69 μονάδες, ποσοστό 2,30%, φθάνοντας στις 8.627,40 μονάδες. Με κέρδη 37,91 μονάδων, ποσοστό 2,78%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.400,33 μονάδες.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, δεχόμενα στήριξη από το ράλι των μετοχών των τραπεζών και του πετρελαίου αλλά και τα κέρδη της Wall Street. Ο τραπεζικός τομέας ενισχύθηκε από την είδηση ότι η γαλλική τράπεζα Credit Agricole υπέβαλε φιλική προσφορά για την εξαγορά της Credit Lyonnais.

Πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως BP και TotalFinaElf, στηρίχθηκαν από την άνοδο του 4% που σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου στον απόηχο της γενικής απεργίας στη Βενεζουέλα.

Ο FTSE Eurotop 300

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 2,8%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 3,6%.

Η είδηση της υποβολής προσφοράς για την εξαγορά της Credit Lyonnais από τη Credit Agricole φαίνεται να ανακόπτει τις φιλοδοξίες της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, της BNP Paribas. Ωστόσο, οι μετοχές της τελευταίας ενισχύθηκαν κατά 6,9%, καθώς υπήρξε ανακούφιση στους κύκλους των επενδυτών ότι τελικά θα αποφευχθεί ένας δαπανηρός «πόλεμος» προσφορών.

Κέρδη της τάξης του 10,2% σημείωσε και η μετοχή της ιταλικής IntesaBci, μετά την είδηση ότι μπορεί να εξοικονομήσει κεφαλαιουχικά κέρδη ύψους 300 εκ.ευρώ από την πώληση στη Credit Agricole του 3,69% του μεριδίου που διαθέτει στη Credit Lyonnais.

Στον ενεργειακό τομέα, η μετοχή της ΒΡ ενισχύθηκε κατά 3,9%, της TotalFinaElf κατά 2,5% και της ΕΝΙ κατά 4%.

Στο Τόκιο

Τέλος, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,76%, σημειώνοντας απώλειες για ένατη συνεδρίαση και καταγράφοντας την πιο μεγάλη εννεαήμερη πτώση στη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών, μετά την κατακόρυφη άνοδο του γιεν.

EΦΗ ΤΡΙΗΡΗ