Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 06:50

Υποχωρεί το δολάριο

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η σημερινή αμερικανική έκθεση θα δείξει μείωση των τιμών κατοικιών, στηρίζοντας την πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve κοντά στο μηδέν.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η σημερινή αμερικανική έκθεση θα δείξει μείωση των τιμών κατοικιών, στηρίζοντας την πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve κοντά στο μηδέν.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου καθώς οι αναλυτές προέβλεψαν ότι ο δείκτης S&P/Case-Shiller Index της αξίας των ακινήτων θα δείξει την πρώτη μείωση από τον Ιανουάριο. Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, στηρίζοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις. Το ουόν της Νότιας Κορέας άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα σε δύο εβδομάδες εν μέσω προσδοκιών ότι οι ασιατικές οικονομίες βελτιώνονται.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,5% στο 1,3226 ανά ευρώ στις 11:50 π.μ. στο Τόκιο, από 1,3165 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, αφού νωρίτερα άγγιξε το 1,3249, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Δεκεμβρίου. Το δολάριο οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 13 Δεκεμβρίου. Εναντι του γιέν το δολάριο υποχώρησε στα 82,63 από 82,81 γιέν, οδεύοντας να κλείσει το έτος με απώλειες 11% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, υποχώρησε για τέταρτη ημέρα και άγγιξε τα 79,883, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Δεκεμβρίου.

Ανοδικά για έβδομη ημέρα κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας καθώς η China Daily ανέφερε σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η αύξηση των επιτοκίων το Σαββατοκύριακο θα σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης Shanghai Composite, υποχωρούσε σήμερα 0,9%, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας σημείωσε άνοδο 0,2%.

Η People’s Bank of China αύξησε τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων έτους κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,81% στις 25 Δεκεμβρίου, για δεύτερη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Αυστραλίας.

Το δολάριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο στο 1,0067 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,0046 χθες. Νωρίτερα άγγιξε το 1,0081, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου. Το νόμισμα οδεύει να κλείσει το έτος με άνοδο 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, έχοντας τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των άλλων νομισμάτων μετά το γιέν.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν για δεύτερη ημέρα μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο, τονώνοντας τη ζήτηση για λιγότερο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε 1% από τον Οκτώβριο, όταν υποχώρησε 2%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο.

Το ουόν της Νότιας Κορέας αναρριχήθηκε 0,2% φθάνοντας στα 1.147,35 ανά δολάριο. Νωρίτερα άγγιξε τα 1.146,50, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Δεκεμβρίου.