Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 07:44

Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση, για πρώτη φορά σε έξι μήνες, σημείωσε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη της χώρας ανακτά τη δυναμική της.

Αύξηση, για πρώτη φορά σε έξι μήνες, σημείωσε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, σηματοδοτώντας ότι η ανάκαμψη της χώρας ανακτά τη δυναμική της.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% από τον Οκτώβριο, όταν είχε υποχωρήσει 2%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο.

Η σημερινή έκθεση περιορίζει τις ανησυχίες ότι οι εταιρείες θα περικόψουν περαιτέρω την παραγωγή τους καθώς τα βήματα της κυβέρνησης για ανάκαμψη δεν στέφονται με επιτυχία.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 82,71 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 10:10 π.μ. στο Τόκιο από 82,78 που ήταν πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,3%.

Η παραγωγή υλικού μεταφορών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και η παραγωγή ηλεκτρονικών μερών και συστημάτων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάϊο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Συνολικά η παραγωγή τον Οκτώβριο μειώθηκε τα μέγιστα από τον Φεβρουάριο του2 009 καθώς το πρόγραμμα επιδότησης της κυβέρνησης για αγορά αυτοκινήτων που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, έληξε τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή.

Οι εξαγωγές τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες αυξήθηκαν τον Νοέμβριο καθώς οι αγοραστές αξιοποίησαν τα προγράμματα στήριξης καταναλωτών και αγόρασαν ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Τα κίνητρα μειώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Αλλη έκθεση σήμερα έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% τον Νοέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή, εκτός των νωπών τροφίμων, υποχώρησε 0,5% και η ανεργία διατηρήθηκε σταθερά στο 5,1%.

Οι βιομήχανοι είπαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή 3,4% τον Δεκέμβριο και 3,7% τον Ιανουάριο, αναφέρεται στη σημερινή κυβερνητική έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή.

Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών το Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στις ΗΠΑ η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας αύξηση της ανάπτυξης.

Στις 22 Δεκεμβρίου η ιαπωνική κυβέρνηση προέβλεπε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στο 5,1% το έτος που ξεκινά την 1η Απριλίου, έναντι πρόβλεψης 3,1% φέτος.