Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, σε αναζήτηση λύσης για την κάλυψη των οφειλών των νοσοκομείων προς τους επαγγελματίες του κλάδου.
Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, σε αναζήτηση λύσης για την κάλυψη των οφειλών των νοσοκομείων προς τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ο κ. Λοβέδρος επανέλαβε το αίτημα του υπουργείου για έκπτωση 20%, προκειμένου να πληρώσει μέσα στον Ιανουάριο τοις μετρητοίς τις οφειλές των νοσοκομείων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 και δεσμεύθηκε ότι έπειτα από συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, η εξόφληση των προμηθευτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, εντός 45 ημερών από την ημέρα που παραδίδουν τα υλικά.
Το υπουργείο θα εξοφλήσει το χρέος των 1,150 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές έως τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά για το υπόλοιπο χρέος των 300 εκατ. ευρώ για το οποίο έχει ζητηθεί η έκπτωση και το οποίο αποτέλεσε και το αντικείμενο της συνάντησης, δεν βρέθηκε σημείο επαφής.
Οπως δήλωσε ο υπουργός, αν εξασφαλίσουμε 250 εκατ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών και την έγκαιρη εξόφληση των νέων προμηθειών, ίσως να μην χρειαστεί να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών.
Αν δεν γίνει έκπτωση τότε δεν θα μπορέσουμε να σας εξοφλήσουμε, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι για ένα μέρος της δαπάνης θα υπάρξει επίδικη διαφωνία. Σημείωσε πάντως ότι θα κρατήσει τη συζήτηση ανοιχτή.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναγνώρισαν ότι η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει την έκπτωση αυτή, δήλωσαν ώστόσο ότι αδυνατούν να την δεχτούν, θέτοντας ακόμα και θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.
Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) είχε απορρίψει το αίτημα του κ. Λοβέρδου για έκπτωση, κατηγορώντας το υπουργείο για «ωμό εκβιασμό». Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2010 οι τιμές των προϊόντων των προμηθειών ορθοπεδικού υλικού έχουν υποστεί εκπτώσεις, 20%-35% από τις αρχές του 2010 και μετά και 35%-55% ακολούθως μετά την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Tιμών.
Την Τετάρτη το ραντεβού με τους φαρμακοποιούς
Εν τω μεταξύ, άλλο ένα κρίσιμο ραντεβού αναμένεται να έχει ο υπουργός Υγείας, αύριο Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, με σημείο αιχμής την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Από την έκβαση της συνάντησης μάλιστα θα κριθεί αν οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η γενική συνέλευση του κλάδου εξουσιοδότησε τα προεδρεία των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Σε συνέντευξή του εξάλλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM τη Δευτέρα, ο κ. Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι τα φαρμακεία στη χώρα μας είναι πολλά και δεν χρειαζόμαστε άλλα.
«Εχουμε 12.000 φαρμακεία και είναι πολλά. Να σκεφτείτε, ότι στο Βέλγιο με ίδιο πληθυσμό έχουν 6.000 φαρμακεία και θεωρούν και εκείνοι ότι έχουν πολλά. Δεν χρειαζόμαστε άλλα φαρμακεία. Άρα, η λεγόμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος σημαίνει άλλα πράγματα και όχι τις άδειες χωρίς κανένα περιορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Συμφωνούμε κι εμείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακοποιοί ότι όταν στην Ελλάδα λέμε άνοιγμα του επαγγέλματος, ελευθέρωση του επαγγέλματος, δεν εννοούμε να γίνουν κι άλλες χιλιάδες φαρμακεία ακόμη. Δεν τα χρειαζόμαστε, συμφωνούμε κι εμείς και οι φαρμακοποιοί», πρόσθεσε.
Απελευθέρωση, διευκρίνισε, σημαίνει κατ’ αρχάς να μειωθεί το κέρδος από 23,5% που είναι σήμερα, ενώ όπως είπε, το υπουργείο συμφώνησε με τους φαρμακοποιούς ότι αυτή η μείωση του κέρδους θα γίνει μέσα από τη θεσμοποίηση της επιστροφής.
«Το κάθε φαρμακείο ανάλογα με το ποιο Ταμείο του χρωστάει και σε σχέση με το τζίρο που κάνει, θα επιστρέφει. Αυτό το συμφωνούμε, έχουμε μια διαφωνία στα ποσοστά, είναι μικρή η διαφωνία, θα βρούμε λύση», είχε πει ο κ. Λοβέρδος.