Την εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα καταγράψει νέα χαμηλά στις τελευταίες ημέρες του έτους διατυπώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.
Την εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα καταγράψει νέα χαμηλά στις τελευταίες ημέρες του έτους διατυπώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.
Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η περιοχή των 1400 μονάδων έχει αποδειχθεί ισχυρή στήριξη ως τώρα και δεν αποκλείεται η επιβεβαίωση της διατήρησης τους στις επόμενες ημέρες να οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία.
Δεν αποκλείεται όμως τα επίπεδα αυτά να διασπαστούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον καθώς η ελληνική οικονομία έχει αρκετούς δύσκολους μήνες μπροστά της, σημειώνει η Merit.
Όσον αφορά στο 2010, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η χρονιά σημαδεύτηκε από μια από τις μεγαλύτερες συρρικνώσεις του ΑΕΠ μεταπολεμικά και την προσφυγή στην τρόικα, ενώ η χώρα έφτασε να δανείζεται μακροπρόθεσμα με επιτόκια μεγαλύτερα του 12%.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικά με τις απώλειες να φτάνουν τo 35,7% έως και το κλείσιμο της Τρίτης 28/12.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «συναγωνίζεται» τη Βενεζουέλα στον πυθμένα των χρηματιστηριακών επιδόσεων ανά τον κόσμο. Πολύ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η κυπριακή αγορά που είναι ουσιαστικά ένα χρηματιστήριο 2 μετοχών, που είναι εισηγμένες και στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τη Merit, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση το ΑΕΠ της χώρας παρά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ την τελευταία διετία. Ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 25% περίπου ενώ είχε φτάσει στο 150% κατά τη διάρκεια του 1999. Μολαταύτα, το ελληνικό χρηματιστήριο δε φαίνεται να είναι υποτιμημένο σε όρους P/E λόγω της σημαντικής υποχώρησης των κερδών των εισηγμένων.