Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη ο χαλκός, ο οποίος άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 3,5 ετών στη Σαγκάη εν μέσω αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική και καθώς οι επενδυτές έκαναν τοποθετήσεις σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής προκειμένου να εξασφαλιστούν έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης των νομισμάτων.
Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη ο χαλκός, ο οποίος άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 3,5 ετών στη Σαγκάη εν μέσω αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική και καθώς οι επενδυτές έκαναν τοποθετήσεις σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής προκειμένου να εξασφαλιστούν έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης των νομισμάτων.
Στο London Metal Exchange (LME) ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο έως 0,9% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα 9.580 δολ. ο μετρικός τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 9.565 δολ. στις 11:25 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, 30% υψηλότερα φέτος, οδεύοντας να κλείσει δεύτερο έτος με άνοδο.
Ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) σημείωσε άνοδο έως 0,8% φθάνοντας στα 4,396 δολ. η λίμπρα, τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα για πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, πριν διαπραγματευθεί στα 4,378 δολ., 31% υψηλότερα φέτος. Το μέταλλο για παράδοση Απριλίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης σημείωσε άνοδο έως 0,4% φθάνοντας στα 71.780 γιουάν (10.864 δολ.) ο τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2007.
Φέτος ο χαλκός έχει κάνει ράλι εν μέσω προσδοκιών ότι η χρήση του θα υπερβεί την παραγωγή του το επόμενο έτος καθώς η παγκόσμια οικονομία διευρύνει την ανάκαμψη και οι μεταλλουργίες απέτυχαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό της ζήτησης, αφού λιγότερα είναι τα νέα αποθέματα και η ποιότητα του μεταλλεύματος μειώνεται.
Το International Copper Study Group εκτιμά ότι το παγκόσμιο έλλειμμα του μετάλλου θα είναι το επόμενο έτος 435.000 τόνοι, ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χαλκού την επόμενη διετία ενδέχεται να φθάσει τα 12.000 δολ. ο τόνος.
Τα αποθέματα του μετάλλου στις αποθήκες του London Metal Exchange (LME) έχουν υποχωρήσει φέτος 25%, και οδεύουν να σημειώσουν την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2004. Τα αποθέματα που ελέγχονται από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, υποχώρησαν 7.410 τόνους φθάνοντας στους 120.426 τόνους την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από την εβδομάδα που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου, τονώνοντας την προοπτική ζήτησης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.
Ο χαλκός είναι το δεύτερο κατά σειρά μέταλλο στο LME μετά τον κασσίτερο που οδεύει να σημειώσει ρεκόρ φέτος, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανάκαμψε μετά τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο LMΕ ο κασσίτερος είχε τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 27.500 δολ. ο τόνος στις 9 Νοεμβρίου καθώς μειώθηκε η παραγωγή του στην Ινδονησία, την Κίνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το καιρικό φαινόμενο «La Nina» προκάλεσε φέτος πιο έντονες από το αναμενόμενο βροχοπτώσεις σε διάφορα μέρη της Αυστραλίας και της Ασίας, περιορίζοντας την παραγωγή κασσίτερου στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του μετάλλου. Οι διακοπές ρεύματος στην Κίνα, επίσης περιόρισαν την παραγωγή του. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη μεγαλύτερη παραγωγό του μετάλλου στην Αφρική, επεβλήθη γενική απαγόρευση στην εξόρυξη σε τρεις ανατολικές επαρχίες τον Σεπτέμβριο.
Στο Λονδίνο το αλουμίνιο υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 2.448 δολ. ο τόνος, ο ψευδάργυρος υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 2.393,75 δολ. ο τόνος, το νικέλιο υποχώρησε 0,78% στα 24.125 δολ. ο τόνος, ενώ ο μόλυβδος αναρριχήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 2.525 δολ. ο τόνος. Ο κασσίτερος έως τις 11:04 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, δεν είχε διαπραγματευθεί.