Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 14:10

Αυξήσεις στις τιμές τυποποιημένων τροφίμων

Τα πρώτα έγγραφα γνωστοποίησης αυξήσεων σε τυποποιημένα τρόφιμα απο τα βιομηχανία για την ερχόμενη χρονιά έχουν περιέλθει σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την υποχρέωση γνωστοποίησης αλλαγής των τιμοκαταλόγων απο τους βιομηχάνους, τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο πριν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τον εντονο ανταγωνισμό και τη μειωμένη κατανάλωση εκτιμά το υπουργείο οτι δεν θα επιτρέψει να περάσουν, σε όλο το εύρος τους οι αυξήσεις στην τιμή καταναλωτή. Ωστόσο θα ξεκινησει η πολιτική ηγεσία κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους του βιομηχανικού κόσμου για τη δυνατότητα απορρόφησης του ακάλυπτου ποσοστού των προτεινομένων αυξήσεων ή την συμπίεση των αυξήσεων στο ύψος του πληθωρισμού ώστε να μήν προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά.

Σημειώνεται οτι οι βιομηχανίες έχουν ζητήσει αυξήσεις μέχρι 8% σε φρυγανιές, μέχρι 9,5% στα γιαούρτια, μέχρι 4,5% στα γιαούρτια με δημητριακά, μέχρι 7% στη φέτα, μέχρι 7,5% στα κίτρινα τυριά, μεχρι 6% το κασέρι, μεχρι 5% σε σαλάτες και κρέμες, μεχρι 10% σε κατεψυγμένα λαχανικά, μέχρι 37% σε κακάο, μέχρι 11,5% σε γάλατα.

Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων