Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 06:51

Στα ύψη χαλκός και ψευδάργυρος στη Σαγκάη

Στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο αναρριχήθηκε ο χαλκός και ο ψευδάργυρος στη Σαγκάη για τρίτη ημέρα, ωθώντας ανοδικά τα άλλα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και τις μετοχές.

Στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο αναρριχήθηκε ο χαλκός και ο ψευδάργυρος στη Σαγκάη για τρίτη ημέρα, ωθώντας ανοδικά τα άλλα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και τις μετοχές.

Ανοδικά κινήθηκαν τα βιομηχανικά μέταλλα εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα ανά τον κόσμο κυβερνητικά σχέδια επενδύσεων θα τονώσουν τις οικονομίες και θα αναζωογονήσουν τη ζήτηση για τις πρώτες ύλες. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε μείωση φόρων και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, τις μεγαλύτερες από την δεκαετία του 1950.

Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών έχει σημειώσει άνοδο 5,8% από την έναρξη του έτους, περιορίζοντας τις απώλειες 36% του 2008, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 25 ετών. Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο θα επιτρέψει τις αφορολόγητες εισαγωγές χαλκού και άλλων μετάλλων με στόχο την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο χαλκός για παράδοση Απριλίου αναρριχήθηκε σήμερα στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο του 6% στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, φθάνοντας τα 27.010 γιουάν (3.953 δολ.) ο μετρικός τόνος

Τα βιομηχανικά μέταλλα που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) έχουν σημειώσει άνοδο από την έναρξη του έτους.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών.

Ο χρυσός υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 859,34 δολ. η ουγγιά, υποχωρώντας για τέταρτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών, καθώς το ράλι του δολαρίου μείωσε τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Οι ράβδοι χρυσού έχουν υποχωρήσει φέτος 2,5%. Το καλαμπόκι για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε 0,8% στα 4,2425 δολ. ανά μπούσελ, ενώ το σιτάρι και η σόγια σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.