Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα των βαλκανικών χωρών και αναγκάζει τις κυβερνήσεις τους να προβούν στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα των βαλκανικών χωρών και αναγκάζει τις κυβερνήσεις τους να προβούν στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα, με χθεσινοβραδινή απόφαση (ισχύει από τις 8:00 σήμερα) του υπουργού οικονομίας και ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Πέτερ Ντιμιτρόβ, περιορίζεται η παροχή φυσικού αερίου προς τον παραγωγικό τομέα της χώρας κατά 3 περίπου φορές με αποτέλεσμα η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου να υποχωρήσει δραματικά από το επίπεδο των 12 με 18 εκατ. κ.μ. σε μόλις 5,7 εκατ. κ.μ. Σύμφωνα με την απόφαση, με φυσικό αέριο θα τροφοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις με τεχνολογικά αδιάκοπο καθεστώς παραγωγής (οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας), καθώς και οι εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας οι οποίες εξασφαλίζουν την παροχή θέρμανσης σε νοσοκομειακές μονάδες, νηπιακούς σταθμούς και σχολεία. Μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Βουλγαρίας που θίγονται άμεσα από την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου που περιλαμβάνονται οι Kaolin AD, Deven AD, Druzba Plovdiv, Dalkia, Biovet Peshtera, Ideal Standart Bulgaria, Stomana Industry, Agropolihim, Neochim κ.α.
Εξάλλου, μετά από χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διασφάλιση της Παροχής Αερίου του υπουργείου οικονομίας της Ρουμανίας, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Adriean Videanu, αποφάσισε την κήρυξη του ενεργειακού συστήματος της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που επιτρέπει στις αρχές τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων για την προμήθεια εναλλακτικών καυσίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Ρουμανία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, ενώ ο πρώτος σταθμός που σταμάτησε να δέχεται αέριο το πρωί της Τρίτης ήταν ο Isaccea 2 (επαρχία Tulcea). «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες πως δεν θα υποφέρουν από την παροχή αερίου και θερμικής ενέργειας και πως η βιομηχανία θα επηρεαστεί μόνο στην περίπτωση που οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν κάτω από το μέσο επίπεδο των 15 βαθμών Κελσίου», δήλωσε καθησυχαστικά ο κ. Videanu.
Προς το παρόν, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρουμανία διαμορφώνεται στο επίπεδο των 61,5 εκατ. κ.μ., εκ των οποίων τα 33 εκατ. προέρχονται από εγχώρια παραγωγή, τα 26 εκατ. από αποθέματα, τα 2,5 εκατ. από εισαγωγές μέσω Mediesul Aurit και τα 4,7 εκατ. κ.μ. από το σταθμό Isaccea 2.
Επίσης, μετά από χθεσινή συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας αποφάσισε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η υποχρεωτική αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλες πηγές ενέργειας σε όλες τις μονάδες παραγωγής που αυτό είναι δυνατό, ενώ ζητήθηκε από την εταιρεία Elektroprivreda Srbije να προβεί στην εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί η επιπλέον ζήτηση. Η Ομάδα Αντιμετώπισης της κρίσης, με συντονιστή τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Mirko Cvetkovic, βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και το βαθμό διασφάλισης της εγχώριας οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Cvetkovic επισήμανε πως η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας προσεγγίζει τα 10 εκατ. κ.μ., ενώ τα αποθέματα των σχετικών εγκαταστάσεων στο Banatski Dvor ανέρχονται σε 100 εκατ. κ.μ. περίπου.
Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομίας της ΠΓΔΜ, κ. Fatmir Besimi η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου δεν πρόκειται να ασκήσει σοβαρές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχετικές ποσότητες που χρησιμοποιεί η χώρα είναι μικρές. «Προς το παρόν, τόσο οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και η εταιρεία Toplifikacija (παραγωγή και διανομή θερμικής ενέργειας – σ.σ.) μπορούν να ξεκινήσουν τη χρήση πετρελαίου ως εναλλακτικού καυσίμου», επεσήμανε ο υπουργός.