Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 14:10

Ομπάμα: «Επιβεβλημένη η κρατική πρωτοβουλία»

«Χωρίς την άμεση δράση της κυβέρνησης για τόνωση της οικονομίας, το εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνωθεί, η ανεργία θα ανέλθει σε διψήφια ποσοστά και θα κινδυνέψει να χαθεί μια «πολλά υποσχόμενη γενιά μεγάλων δυνατοτήτων», προειδοποιεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Mπαράκ Ομπάμα.

«Χωρίς την άμεση δράση της κυβέρνησης για τόνωση της οικονομίας, το εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνωθεί, η ανεργία θα ανέλθει σε διψήφια ποσοστά και θα κινδυνέψει να χαθεί μια «πολλά υποσχόμενη γενιά μεγάλων δυνατοτήτων», προειδοποιεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Mπαράκ Ομπάμα σε αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στη σημερινή προγραμματισμένη του ομιλία στο προάστιο Φέρφαξ της Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα θα διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι, αν και το κόστος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης θα διογκώσει το έλλειμμα που ήδη αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, δεν πρόκειται να «κουκουλώσει τα προβλήματα πετώντας χρήματα».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στο κράτος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αλλά στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία, μόνο το κράτος μπορεί να διασφαλίσει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από τη βαθιά και σφοδρή παρούσα ύφεση».

Πηγή: Bloomberg