Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 05:54

Ανοδος του αργού

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι οι τιμές του έχουν υποχωρήσει πολύ και πολύ γρήγορα εξ αιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι οι τιμές του έχουν υποχωρήσει πολύ και πολύ γρήγορα εξ αιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Το πετρέλαιο περιορίζει τις απώλειες του 15% από τις 5 Ιανουαρίου καθώς οι διαπραγματευτές που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα πέσουν αγοράζουν συμβόλαια για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Αυτήν την εβδομάδα οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά καθώς εκθέσεις στις ΗΠΑ έδειξαν άνοδο της ανεργίας εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης. Η υποχώρηση του αργού ήταν περιορισμένη εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα επηρεάσει τις προμήθειες.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 90 σεντς, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 42,60 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και στις 10:05 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 42,50 δολ. το βαρέλι.

Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 93 σεντς, ποσοστό 2,2%, κλείνοντας στα 41,70 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Δεκεμβρίου. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 56% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτήν την εβδομάδα έχει σημειώσει απώλειες 8,4%.

Οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά καθώς έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των ανέργων αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών. Ο υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο ότι ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε 7%. Την εβδομάδα που πέρασε τα αποθέματα του αργού κινήθηκαν ανοδικά, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου αναρριχήθηκαν έως 2,4% στα 43,63 δολ. το βαρέλι νωρίτερα σήμερα καθώς επιθέσεις με ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ τόνωσαν τις ανησυχίες ότι η επέκταση των συγκρούσεων στη Γάζα θα επηρεάσει τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή. Η Βενεζουέλα και η Αγκόλα συμφώνησαν με τον ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τον μήνα που πέρασε.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 63 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 45,30 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 9:06 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,19 δολ. το βαρέλι, ποσοστό 2,6%, κλείνοντας στα 44,67 δολ. το βαρέλι.