Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 11:06

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικό είναι σήμερα το επενδυτικό κλίμα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με μικρή άνοδο άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως χάρη στις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης που ενισχύθηκαν από την αύξηση στην τιμή του χαλκού.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχεται ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Σε χαμηλά επίπεδα εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κυμανθεί ο όγκος συναλλαγών εν όψει της δημοσίευσης των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ σήμερα στις 15.30 (ώρα Ελλάδος) τα οποία αναμένονται αποθαρρυντικά.

Στις 10.16 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst 300 που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές βρισκόταν στις 872,65 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,2%, μετά από τη χθεσινή μείωση κατά 0,8%.

Μεγάλη πτώση κατά 13% σημειώνει η Commerzbank εξαιτίας των υποβαθμίσεων από τους αναλυτές που διαδέχθηκαν τις ειδήσεις για εξαγορά του 25%του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τη γερμανική κυβέρνηση.

Κατά 5% υποχωρεί η μετοχή της Natixis μετά το δημοσίευμα εφημερίδας κατά το οποίο η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα του γαλλικού χρηματιστηρίου εκτιμάται ότι θα καταγράψει ζημίες μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2008 και ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης κεφαλαίων.

Απώλειες ύψους 3% υπέστη η Deutsche Postbank μετά την ανακοίνωση της γερμανικής τράπεζας ότι προσδοκά ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για το 2008.

Κατά 0,9% υποχώρησε η μετοχή της Renault μετά την ανακοίνωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών το 2008 κατά 4,2%.