Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 10:02

Συστάσεις για μείωση κόστους χρήματος

Υπό τη στενή παρακολούθηση της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα περάσουν «εξετάσεις» για να πάρουν το δεύτερο μέρος από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Υπό τη στενή παρακολούθηση της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα περάσουν «εξετάσεις» για να πάρουν το δεύτερο μέρος από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων ομίλων την Παρασκευή, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος απηύθυνε σειρά συστάσεων, παροτρύνοντας, μεταξύ άλλων, για αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Εάν συνεχιστεί ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις, τα επιτόκια χορηγήσεων θα αυξηθούν σε βαθμό που θα μπλοκάρουν την οικονομία, επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ.

Επισφάλειες, μερισματική πολιτική και μπόνους και ρίσκα από τη ΝΑ Ευρώπη συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση που είχε ο κ. Προβόπουλος με τους τραπεζίτες, λίγη ώρα πριν τη συμμετοχή του στη Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων που κινούνται ακόμη σε επιτόκια της τάξης του 7-7,5% προβληματίζει έντονα και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες για λόγους ανταγωνισμού αλλά και των αναγκών χρηματοδότησης που έχουν, πλειοδοτούν σε προσφορά αποδόσεων.

Το αυξημένο κόστος χωρίς να έχει ακόμη πλήρως μετακυλιστεί στο κομμάτι των χορηγήσεων, ήδη έχει μεταφραστεί σε υψηλά επιτόκια ειδικά για τα δάνεια προς επιχειρήσεις. Εάν διατηρηθεί η τάση αυτή, τότε οι τράπεζες θα φθάσουν να δίνουν δάνεια με «απαγορευτικά» επιτόκια, με αποτέλεσμα να πληγεί η ανάπτυξη της χώρας, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Καμπανάκι» για τις επισφάλειες

Ο κ. Προβόπουλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις επισφάλειες και ζήτησε από τις τράπεζες να δημιουργήσουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησής τους. Με στοιχεία εννεαμήνου, ο δείκτης επισφαλειών για την τραπεζική αγορά διαμορφώθηκε σε 4,8% από 4,5% στο τέλος του έτους, αύξηση που δεν είναι καταρχάς μεγάλη αλλά η εξέλιξη της κρίσης και η χρονική υστέρηση που διαπιστώνεται εμπεριέχουν ρίσκα για το μέλλον.

Την προσοχή των τραπεζών επέστησε ο διοικητής της ΤτΕ αναφορικά με τη μερισματική πολιτική, σημειώνοντας ότι υφίσταται το πλαφόν του 35% επί των κερδών αλλά οι διοικήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης ή μη διανομής μερίσματος. Η κεφαλαιακή ισχύς είναι το στοιχείο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών πλέον και όσοι είναι ισχυροί, θα ανταμειφθούν από την αγορά, φέρεται να υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μπόνους των στελεχών, για τα οποία ζητήθηκε σύνεση καθώς τίθενται ζητήματα κοινωνικής πρόκλησης. Οι εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη όπου υπάρχει σημαντική έκθεση των ελληνικών τραπεζών απασχολούν την ΤτΕ, με θετική ένδειξη την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων αλλά και ανησυχητικά, έστω συγκυριακά φαινόμενα όπως η απόσυρση καταθέσεων το μήνα Οκτώβριο.

Η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σταδιακά ώστε το 60% να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου ενώ για την παροχή του υπόλοιπου 40%, θα εξεταστεί εάν και ποιές τράπεζες διοχέτευσαν στην αγορά και μάλιστα σε παραγωγικούς τομείς τα κεφάλαια του πακέτου που έχουν λάβει.

Ηδη, υλοποιείται το σκέλος των ειδικών ομολόγων και αρχής γενομένης από την Attica Bank εντός του Ιανουαρίου θα εκδοθούν από τις τράπεζες προνομιούχες μετοχές. Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη το σκέλος των εγγυήσεων, για το οποίο πάντως δεν εξετάζεται μεταφορά των κεφαλαίων στο κομμάτι των ομολόγων, σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ