Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 13:41

Εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας για τις οικονομίες Κύπρου και Τουρκίας

Κυκλοφόρησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το έναντο τεύχος (Δεκέμβριος 2002) της σειράς «Τρέχουσα Ενημέρωση Χωρών», το οποίο αποτελεί αποτελεί σύντομη επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων σε 11 χώρες.

Τα κυριότερα συμπεράσματα που διατυπώνονται, είναι τα εξής :

* Στις 13 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, αποφάσισε την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. στα μέσα του 2004. Οσον αφορά τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, παρά την περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, εξ αιτίας της πτωτικής πορείας του τουρισμού, η δημοσιονομική θέση της οικονομίας της αναμένεται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα (κατά το τρέχον έτος προβλέπεται έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ), στο πλαίσιο του αντίστοιχου κριτηρίου του Μάαστριχτ. Εξάλλου ο προϋπολογισμός του 2003 αποσκοπεί σε ενίσχυση της δημοσιονομικής σύγκλισης κατά το εν λόγω έτος (στόχος για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ).

* Στην Τουρκία, οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οδήγησαν στο σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης μετά τη μεγάλη νίκη του Ισλαμικού Κόμματος, το οποίο κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία 363 εδρών επί συνόλου 550, ενώ μόνο ένα ακόμη κόμμα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εκπροσωπείται στη Βουλή.

Η αγορά αντέδρασε θετικά και στη διάρκεια του Νοεμβρίου τουρκική λίρα ισχυροποιήθηκε κατά 8%, το Χρηματιστήριο εκτινάχθηκε (αύξηση 38% σε δολαριακούς όρους) και τα επιτόκια των κρατικών τίτλων μειώθηκαν στο 50% έναντι 67% που ήταν πριν από τις εκλογές.

Στις 9 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την τέταρτη ανασκόπηση του τρέχοντος προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θέματα προς διαπραγμάτευση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και ο προϋπολογισμός του 2003, καθώς επίσης και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, η οποία είχε ανασταλεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων και θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, ενώ η δόση του Νοεμβρίου ύψους 1,6 δισ. δολαρίων θα καταβληθεί με με καθυστέρηση.

Στο τελευταίο τεύχος «Τρέχουσα Ενημέρωση Χωρών», υπάρχουν επίσης στοιχεία για τη Ρουμανία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αίγυπτο.