Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 06:12

Υποχωρεί για δεύτερη ημέρα το αργό

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μείωση της ζήτησης που ώθησε τα αποθέματα της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα 16 μηνών.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μείωση της ζήτησης που ώθησε τα αποθέματα της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα 16 μηνών.

Τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν 1,14 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 326,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου του 2007, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι προμήθειες βενζίνης και διϋλισμένων καυσίμων. Η ζήτηση για καύσιμα μειώθηκε 6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών, καθώς η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο τον μήνα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 73 σεντς, ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 36,55 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:14 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 36,66 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 50 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 37,28 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 24 Δεκεμβρίου. Σε σύγκριση με πέρυσι τα συμβόλαια του αργού βρίσκονται 60% χαμηλότερα.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 44,97 δολ. το βαρέλι, 28 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:21 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες σημείωσε άνοδο 25 σεντς, ποσοστό 0,6%, κλείνοντας στα 45,08 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου λήγουν σήμερα.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκαν στα 47,25 δολ. το βαρέλι, 37 σεντς χαμηλότερα, στις 10:57 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο για παράδοση Φεβρουαρίου βρίσκεται πλέον των 7 δολ. υψηλότερα από την τιμή του West Texas που διαπραγματεύεται στη Ν. Υόρκη κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές εξ αιτίας της έλλειψης πιστώσεων και της μείωσης των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Federal Reserve.