Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 16:00

Τρισέ: Η Ευρωζώνη βιώνει μια «σημαντική επιβράδυνση»

Η Ευρωζώνη βιώνει μια «σημαντική επιβράδυνση» και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν πτωτικοί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση για τα επιτόκια.

Η Ευρωζώνη βιώνει μια «σημαντική επιβράδυνση» και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν πτωτικοί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί αυτή την ώρα.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε στη σύσκεψή της μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2%, το οποίο αποτελεί και ιστορικό χαμηλό, υπό το βάρος των έντονων ανησυχιών για την ανάπτυξη.

Η εγχώρια ζήτηση πιθανόν να παραμείνει περιορισμένη, καθώς οι χρηματοοικονομικές αναταραχές επηρεάζουν ολοένα περισσότερο την πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Τρισέ, εκτιμώντας ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί τα προσεχή τρίμηνα.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ανέφερε ότι οι πιέσεις εξακολουθούν να περιορίζονται και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν έντονες αυξομειώσεις το 2009.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια “πειθαρχία” στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ επανέλαβε πως η τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Όπως διευκρίνισε, η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στο 2% ήταν ομόφωνη.