Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Σε ελεύθερη πτώση ΝΥ και Ευρώπη

«ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» χθες οι αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στον απόηχο των νέων αρνητικών ειδήσεων τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και τον οικονομικό τομέα.

Η είδηση υποβολής πτώχευσης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού Conseco, τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα από τον τεχνολογικό τομέα και ο φόβος του πολέμου στη Μέση Ανατολή άσκησαν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, οι μετοχικές τιμές έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 88,04 μονάδες, ποσοστό 1,03%, φθάνοντας στις 8.447,35 μονάδες. Με απώλειες 30,54 μονάδων, ποσοστό 2,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.361,51 μονάδες.

Η γερμανική κατασκευάστρια τσιπ Infineon και η ολλανδική εταιρεία εξοπλισμού επεξεργαστών ASML καθοδήγησαν την πτώση στον τεχνολογικό τομέα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις μεγάλες απώλειες του αμερικανικού δείκτη Nasdaq, αλλά και στην υποβάθμιση του ευρωπαϊκού κλάδου ημιαγωγών από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με απώλειες 1,93%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με πτώση 2,54%. Ο δείκτης Eurotop 300 έχασε περίπου το 20% των κερδών του που είχε επιτύχει την περίοδο που μεσολάβησε μετά την πτώση του στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών τον Οκτώβριο.

H μετοχή της Vodafone υποχώρησε κατά 2,43%, μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρις Τζεντ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον προσεχή Ιούλιο, προκαλώντας έκπληξη στους κύκλους των επενδυτών και πυροδοτώντας φήμες για τους λόγους παραίτησής του. Πτώση 3% σημείωσε και η μετοχή της Allianz, μετά την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Τις μετοχικές τιμές στην Ευρώπη επηρέασαν επίσης και τα αρνητικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο παρουσίασε το Δεκέμβριο νέα επιδείνωση, για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Στη Wall Street οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν, καθώς οι ΗΠΑ ενέτειναν τις πιέσεις τους στο Ιράκ, ενώ τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα από την κατασκευάστρια τσιπ Micron Technology έπληξαν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και κράτησε σε επιφυλακή τους επενδυτές.

Η μετοχή της Micron υποχώρησε κατά 22%, με αποτέλεσμα ο Nasdaq να κινείται λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός. Επίσης, η αίτηση πτώχευσης της Conseco, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πτώχευση στις ΗΠΑ, επιδείνωσε το κλίμα και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες των επενδυτών για ανοδικό κλείσιμο του έτους.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,71%, στον απόηχο της πτώσης των τραπεζών και των πιέσεων που δέχθηκε ο τομέας τεχνολογίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ